Ministerul de Finanțe, constrâns să accepte dobânzi astronomice pentru un stat UE

Ministerul de Finanțe, constrâns să accepte dobânzi astronomice pentru un stat UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Finanțelor a împrumutat luni, de pe piața internă, 540,3 milioane de lei printr-o licitație de obligațiuni pe termen scurt (14 luni), la cea mai ridicată dobândă din noiembrie 2022, când inflația era de două cifre, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

Finanțele au atras cele 540 de milioane în condiții pozitive ale subscrierilor: băncile au transmis oferte în nume propriu și al clienților de 1,34 miliarde de lei, cea mai ridicată valoarea subscrisă din finalul lunii aprilie.

Dobânda medie a fost de 8,45%, cea mai ridicată din finalul lui 2022 încolo, extrem de ridicată pentru obligațiuni cu o maturitate de doar 14 luni, care s-au și bucurat de o cerere solidă (ofertele de 1,34 mld. lei).

Dobânzi record pentru un împrumut pe termen scurt

Explicația dobânzii este criza guvernamentalo-electorală, care a majorat semnificativ prima de risc a României, respectiv costul solicitat de investitori pentru a finanța statul român.

Situația s-a deteriorat începând de luni, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale și a demisiei premierului PSD Marcel Ciolacu.

Comparativ, în decembrie 2024, tot pe maturitatea de 14 luni, Finanțele se împrumutau la o dobândă medie de 6,68%.

Totodată, dobânzile din piața secundară au urcat masiv în ultima săptămână, de la 7,4% înainte de alegeri la 8,6% joi, în cazul ratei de dobândă pentru obligațiunile pe 10 ani.

Joi, Guvernul a acceptat din nou o dobândă record, de 8,21%, la un împrumut de 500 de milioane de lei. Finanțarea a fost atrasă tot pe termen scurt, prin certificate de trezorerie (maturitate de 8 luni).

În același timp, luni, 5 mai, prima zi după rezultatul alegerilor și victoria detașată a candidatului AUR George Simion, Finanțele au înregistrat un eșec la finanțare pe piața primară internă, administrată de BNR.

Incertitudine majoră în rândul investitorilor

Forma curbei randamentelor suverane (care arată dobânzile/costul de împrumut al unui stat pe toate maturitățile relevante) indică incertitudine majoră în piață și în rândul investitorilor, cu dobânzile pe termen scurt și mediu semnificativ peste cele pe termen lung.

În perioade de incertitudine, băncile, marii actori de pe piața primară locală pe care Finanțele emit instrumente de natura datoriei, acordă preponderent finanțări pe termen scurt.

Citeşte integral despre Finanțele – constrânse de situație să accepte dobânzi record pentru un împrumut pe termen scurt pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇