Maxim istoric pentru Bursa de la București. Acțiunile Hidroelectrica au un avans de peste 30% față oferta de listare

Maxim istoric pentru Bursa de la București. Acțiunile Hidroelectrica au un avans de peste 30% față oferta de listare

Bursa de la Bucureşti a atins un nou maxim istoric în şedinţa de tranzacţionare de vineri, după ce indicele de referinţă BET a urcat cu 1,4%, la 17.680,5 puncte, pe fondul aprecierii mai multor acţiuni din componenţa sa.

Astfel, cele mai mari creşteri au fost livrate de Purcari (3,5%), OMV Petrom (3,2%), Transelectrica (2,8%), Romgaz (2,4%), MedLife (2,3%), Digi Communications (1,8%), Hidroelectrica (1,3%), Aquila Part Prod (1,3%) şi Banca Transilvania (1,1%).

La polul opus, cele mai mari scăderi le-au avut Transport Trade Services (minus 2,5%) şi One United Properties (minus 1,6%), arată datele agregate de Ziarul Financiar de la BVB.

ADVERTISING

Acţiuni ca Romgaz şi Digi s-au apropiat de maximele istorice atinse, în timp ce Hidroelectrica şi Banca Transilvania au ajuns vineri la evaluări istorice de 61,3 mld. lei şi 24,9 mld. lei.

Acţiunile Hidroelectrica (136 lei) înregistrează un avans de peste 30% faţă de preţul final din oferta de listare, respectiv un plus de aproape 35% faţă de preţul cu discount. Cel mai recent maxim fusese atins pe 9 ianuarie (135,4 lei).

Lichiditatea a depăşit 91 de milioane de lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Banca Transilvania (21 mil. lei), Hidroelectrica (11,3 mil. lei) şi OMV Petrom (8,9 mil. lei).

ADVERTISING

Lichiditatea pe acţiuni a atins circa 90 mil. lei de cinci ori în ultimele 10 sesiuni.

Avansul indicelui principal până acum în luna mai este de 3,6%, în timp ce randamentul cu tot cu dividende este de 5,7%.

De remarcat faptul că indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din prima ligă bursieră, a ajuns la 17,9% de la începutul anului, faţă de un plus de circa 13,5% (în lei) pentru indicele american S&P 500 Total Return.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇