Legea offshore a fost votată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 248 de voturi pentru şi 34 contra, în calitate de for decizional, astfel că merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
„Practic, România, în urma adoptării acestui proiect legislativ, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos.
Dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevențele vor rămâne aceleași pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigură securitatea energetică a României. Nu pot să nu remarc faptul că la comisii un singur partid s-a opus (AUR - n.red.), că vrea să crească fiscalitatea.
Oare ce să însemne asta? Doriți să rămânem dependenți de gazele rusești? Ascultați de Kremlin și de ordinele lui Putin? Ajunge”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
În plen, parlamentarii AUR şi USR şi-au susţinut amendamentele, însă nu au trecut de votul deputaţilor.
De altfel, acestea nu au fost votate nici marți de către deputații din comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe.
USR a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii, iar AUR voia introducerea de sancţiuni pentru cei care explotează gazele din Marea Neagră.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a afirmat că sancţiunile există foarte clar în legea energiei şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri, iar cifra de afaceri este de multe miliarde.
Simonis a menţionat că ”România are mecanismele, prin această lege, să asigure consumul de gaz pentru casnici şi pentru termie, dar şi pentru industrie, atunci când există criză energetică”.
Cristina Prună a afirmat că, prin amendamentele USR, românii ar putea beneficia de banii din exploatarea acestor gaze, pe model norvegian, pentru pensii decente. Ar reveni fiecărui romîn câte 4.000 de euro, a mai spus Prună.
Legea offshore a primit marţi raport de admitere în comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe, într-o şedinţă în care parlamentarii AUR au făcut scandal şi l-au acuzat pe ministrul Energiei că vinde gazul românesc austriecilor.