Legea lanțului scurt de aprovizionare: Președintele RomAlimenta prevede scumpiri

Legea lanțului scurt de aprovizionare: Președintele RomAlimenta prevede scumpiri

Preşedintele RomAlimenta, Sorin Minea, critică legea lanţului scurt de aprovizionare, care a trecut recent de Senat şi se aşteaptă la noi scumpiri provocate de aceasta.

Sorin Minea a fost întrebat, miercuri, la Prima News, despre legea lanţului scurt de aprovizionare care a fost adoptată de Senat în această săptămână şi prin care instituţiile publice care folosesc bani de la bugetul de stat vor fi obligate să cumpere cu prioritate de la producătorii locali.

“Dacă s-a discutat cu fermierii şi fermierii consideră că este o chestie care îi avantajează, nu pot să vorbesc în numele lor. Dacă este vorba de procesare, nu s-a discutat cu nimeni. O distorsiune a lanţului de aprovizionare nu este cel mai de dorit lucru. Lanţul scurt este o sintagmă plăcută, dar în acelaşi timp, fiind vorba de stat, nu mă prea bag.

ADVERTISING

Haideţi să spunem că Armata are şapte cantine în şapte puncte din ţară. Asta va înseamna că fiecare punct se va aproviziona din altă parte?”, s-a întrebat Sorin Minea, citat de News.ro. 

El consideră că preţul produselor va creşte în această situaţie. 

“În clipa în care direcţionezi cumpărarea, preţul creşte, aşa e economia asta. Dacă eu spun că nu pot aproviziona decât din Buftea, dacă nu găsesc în Buftea, mă duc în Chitila, cel care e producător în Buftea ar însemna să fie prost să nu crească preţul. Pentru că sunt direcţionat să cumpăr de la el. La asta nu s-a gândit nimeni. În acelaşi timp, există o legislaţie europeană pe treaba asta. Nu înţeleg scopul”, a menţionat preşedintele RomAlimenta. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a precizat că va apărea o distorsiune a preţului în România. 

“Această creştere de preţuri artificială se va duce în buzunarul cumpărătorului final. Va apărea o distorsiune a preţului pe teritoriul României. Timişoara va fi mai scumpă decât Iaşiul, e un exemplu. Cel care plăteşte este consumatorul din Timişoara şi consumatorul din Iaşi”, a mai afirmat Sorin Minea.

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ privind lanţul scurt de aprovizionare, ce vizează vânzarea de la fermier la consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

ADVERTISING

Legea obligă persoanele juridice de drept public şi privat cu capital de stat care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în regim comercial sau cu circuit intern (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti, internate, cantinele proprii ale autorităţilor şi instituţiilor publice, cantinele companiilor naţionale) să achiziţioneze alimente conform lanţului scurt de aprovizionare, astfel:

  • până la 1 ianuarie 2023 (termen deja depăşit) – minimum 50% din alimentele achiziţionate;
  • până la 1 ianuarie 2024 – minimum 75%,
  • iar în ambele procente trebuie să se regăsească minimum 25% produse ecologice, astfel cum sunt definite de Regulamentul nr.848/2018

Proiectul merge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇