Cum au afectat 3 ani de crize bugetele familiilor din România: Cât a crescut costul mâncării sau transportului

Cum au afectat 3 ani de crize bugetele familiilor din România: Cât a crescut costul mâncării sau transportului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia, criza prețurilor din energie și inflația de 2 cifre – toate pe fondul deficitelor care i-au lăsat statului un spațiu îngust de intervenție: aceasta e conjunctura în care costul vieții a crescut rapid în ultimii 3 ani, schimbând comportamente de consum și remodelând bugetele gospodăriilor.

Fluctuația costurilor alimentelor a avut cel mai puternic efect de distorsionare a bugetelor românilor în ultimii trei ani, cheltuielile pentru mâncare având de altfel cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum, de peste 30%.

ADVERTISING

În trimestrul al treilea din 2022, circa 33,3% din cheltuielile de consum ale unei gospodării au fost alocate pe mâncare, cu 0,9% peste nivelul din trimestrul III din 2021, respectiv cu două punte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie, din T3 2019, reiese din calculele Curs de Guvernare pe baza datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Nominal, o familie a scos din buzunar, în medie, cu circa 200 de lei în plus pentru alimente în T3 2022 față de anul precedent, respectiv cu 19,9% mai mult.

ADVERTISING

Din datele INS, rata anuală a inflației din septembrie (finele T3) a fost de 19,1% în cazul mărfurilor alimentare.

În pandemie, ponderea alimentelor a crescut antrenată doar parțial de inflație și parțial de scăderea semnificativă a altor ponderi

După cum se poate observa din graficul de mai sus, la debutul pandemiei de Covid-19, ponderea cheltuielilor cu alimentele a crescut chiar mai mult în totalul cheltuielilor de consum, până la 33,5%. Nominal, însă, creșterea a fost ceva mai redusă, de circa 11,6%.

ADVERTISING

În septembrie 2020, inflația alimentară era de circa 5% față de anul precedent, potrivit datelor INS.

Prin urmare, creșterea ponderii din pandemie poate fi doar parțial explicată de avansul prețurilor. Celălalt argument se referă la efectul pe care restricțiile l-au avut asupra cheltuielilor de consum ale populației, în special asupra bugetelor de vacanță.

Datele INS indică o aproape înjumătățire a ponderii cheltuielilor pentru recreere, sport și cultură, la circa 3,8% din totalul cheltuielilor de consum.

Tot un efect al pandemiei a fost reducerea bugetelor pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, mulți angajați lucrând de acasă sau a bugetelor pentru ieșirile în oraș.

atletico madrid manchester united

Schimbări ale comportamentul de consum din cauza avansurilor de prețuri din 2022

Ponderea cheltuielilor de transport a consemnat la rândul său o creștere semnificativă în bugetele românilor în intervalul T3 2021 – T3 2022, de 0,7 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 7,4% din total.

Plafonarea prețurilor la energie a făcut însă ca ponderea cheltuielilor asociate utilităților să scadă semnificativ, până la 15,8% din totalul cheltuielilor de consum în T3, față de 19,1% în primul trimestru al anului trecut.

Față de T3 2021, cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili au consemnat o creștere marginală de 0,1 puncte procentuale.

Citeşte integral analiza Cum au afectat 3 ani de crize bugetele familiilor din România realizată de Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇