Guvernele occidentale au răspuns războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina politic și diplomatic, însă nu au făcut ceea ce este necesar din punct de vedere economic, spune Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie.
”Războaiele provoacă inevitabil lipsuri și generează câștiguri extraordinare pentru unii în detrimentul altora. Din punct de vedere istoric, profitorii de război au fost de obicei executați. Dar astăzi, printre ei se numără mulți producători și comercianți de energie care, în loc să fie duși la spânzurătoare, ar trebui să fie supuși unui impozit pe profit excepțional”, argumentează economistul într-o opinie publicată de Project Syndicate.
El avertizează că, deși o astfel de măsură a fost propusă în UE, aceasta ar putea fi implementată prea târziu și într-un mod prea îngust încât să fie eficientă.
Joseph Stiglitz argumentează că nicio țară nu a ieșit câștigătoare vreodată dintr-un război serios lăsând piețele în pace.
”Piețele pur și simplu se mișcă prea încet pentru genul de schimbări structurale majore care sunt necesare. De aceea, Statele Unite au Legea privind producția de apărare, care a fost adoptată în 1950 și invocată recent în războiul împotriva Covid și, din nou, pentru a aborda deficitul critic de lapte praf pentru copii”, scrie economistul.
Citește mai multe pe Curs de Guvernare