Club Feroviar îi solicită premierului Ilie Bolojan intervenția directă într-un caz grav de abuz contractual și devalizare a patrimoniului public, în care sunt implicate șase automotoare Siemens. Acestea au fost modernizate pe bani publici, dar sunt „blocate abuziv” de compania privată Remarul 16 Februarie, controlată de omul de afaceri Călin Mitică.
Scrisoarea deschisă atrage atenția asupra pierderilor uriașe suferite de stat și asupra unei rețele de influență care, potrivit autorilor, blochează orice tentativă de reparare a prejudiciului.
Trenuri modernizate pe bani publici, dar niciodată returnate
Cele șase automotoare Siemens, menționează Club Feroviar, au fost contractate pentru modernizare de CFR Călători și trebuiau să fie puse în circulație în parcul național. De aproape șapte ani însă, acestea nu au mai ajuns la destinație.
În schimb, se află în custodia Remarul 16 Februarie SA, companie aflată sub controlul aceluiași om de afaceri care deține și Transferoviar Călători - un operator feroviar concurent direct al CFR Călători, mai spune sursa citată.
15 milioane de euro pierderi estimate
Valoarea prejudiciului nu este deloc neglijabilă. Potrivit estimărilor Club Feroviar, închirierea unui singur automotor Siemens pe piață costă circa 1.000 de euro/zi.
Pentru cele șase trenuri, în 2.500 de zile (echivalentul a aproape șapte ani), pierderile potențiale se ridică la peste 15 milioane de euro.
În acest timp, operatorul privat Transferoviar s-a extins pe piață fără a fi afectat de lipsa materialului rulant, în condițiile în care trenurile publice zac în curtea unei firme private.
Club Feroviar acuză o rețea de influență politică ce ar proteja acest blocaj ilegal. Călin Mitică este descris ca fiind apropiat de politicieni precum Vasile Blaga, Ioan Rus și Rareș Bogdan.
Mai mult, o întâlnire „ferită” între Mitică și directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, într-un colț izolat al unui restaurant din Mall Băneasa, este prezentată ca o dovadă a lipsei de transparență. Surprins de jurnaliști, Preoteasa ar fi părăsit rapid locația.
Directorul Preoteasa este, potrivit scrisorii, protejat de personaje influente din trecutul și prezentul politicii: generalul Lucian Pahonțu, fostul ministru Miron Mitrea și fostul premier Ludovic Orban. Această „umbrelă” ar explica lipsa de acțiune din partea autorităților și tolerarea unui prejudiciu flagrant adus CFR Călători.
Amintind și precedentul periculos al celor 34 de rame electrice vândute CFR Călători de Remarul 16 Februarie cu peste 60 de milioane de euro - retrase ulterior din circulație după ce s-a descoperit că acestea conțineau azbest - Club Feroviar acuză conducerea companiei de stat că nu a cerut în instanță rezilierea contractului și nici nu a recuperat prejudiciul.
Nicio explicație publică nu a fost oferită, în pofida gravității situației.
Solicitările adresate premierului Bolojan
În finalul scrisorii, premierului Ilie Bolojan i se solicită următoarele:
- Recuperarea imediată a celor șase automotoare Siemens de către CFR Călători;
- Un control interinstituțional asupra contractului cu Remarul 16 Februarie;
- Investigarea influențelor politice care au permis abuzul contractual;
- O poziție oficială a Guvernului României privind această situație.
„România are nevoie de un semnal clar: că nimeni nu este mai presus de lege și că interesul public nu este negociabil”, conchide redacția Club Feroviar.
Reacția CFR Călători
CFR Călători precizează că în luna decembrie 2019, pe rolul Tribunalului Municipiului Bucuresti s-a înregistrat dosarul privind litigiul dintre CFR Călători, in calitate de reclamant, si SC Remarul 16 Februarie SA, in calitate de pârât. Soluția, care a dat câștig de cauză companiei CFR Călători, a fost pronunțată în luna septembrie, 2024, a precizat compania pentru Spotmedia.ro.
Instanța nu a redactat încă Hotărârea. După ce părțile primesc Hotărârea, pot face apel, se arată
Totodată, CFR Călători menționează că Traian Preoteasa a devenit director general al companiei la 1 octombrie, 2021.