India și China au prins Kremlinul la ananghie: Țițeiul rusesc a ajuns un chilipir, iar Rusia are pierderi colosale

India și China au prins Kremlinul la ananghie: Țițeiul rusesc a ajuns un chilipir, iar Rusia are pierderi colosale

India și China totalizează două treimi din exporturile maritime de țiței ale Rusiei și își folosesc pozițiile de clienți importanți pentru a cere discount-uri imense, afectând finanțarea războiului.

Veniturile din energie ale Rusiei ar putea fi, în sfârșit, afectate de război. Sancțiunile ample ale Uniunii Europene împotriva exporturilor de energie ale Moscovei vor intra în vigoare pe 5 decembrie, la mai bine de nouă luni de la invazia Ucrainei, iar decizia celui mai mare client al Rusiei îi încurajează pe cei care continuă să facă afaceri cu Kremlinul să profite de situație.

ADVERTISING

Embargoul impus de UE a determinat Rusia să-și redirecționeze exporturile spre Asia, în special către India și China, însă aceste două țări cer reduceri imense de preț, a scris recent analistul Julian Lee.

La sfârșitul săptămânii trecute, țițeiul Urals, produsul emblematic al Rusiei, se tranzacționa cu o reducere de 33,28 de dolari, reprezentând aproximativ 40% față de țițeiul internațional Brent, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Este o scădere abruptă față de reducerea de numai 2,85 dolari la care Urals se tranzacționa în 2021, relatează Business Insider.

ADVERTISING

Rusia pierde aproximativ 4 miliarde de dolari pe lună în sectorul energetic, din cauza reducerii foarte mari de preț pe care e forțată să o facă, conform estimărilor Bloomberg.

Evoluția actuală are un impact puternic asupra finanțării războiului Kremlinului și survine după scăderea din ultimele luni ale prețului petrolului, pe fondul temerilor privind recesiunea globală. La începutul acestui an, prețurile au atins niveluri maxime, însă de la începutul toamnei cererea e în continuă scădere.

Acesta este și motivul pentru care Washingtonul nu este foarte îngrijorat de achizițiile imense de petrol rusesc pe care India și China le fac, chiar dacă acestea plătesc prețuri sub nivelul stabilit de G7 în noiembrie, notează publicația citată.

ADVERTISING

"Petrolul rusesc se vinde la prețuri de chilipir, iar noi suntem mulțumiți că India, Africa sau China primesc acest chilipir. E în regulă", a declarat, în noiembrie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, pentru Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent sunt cu 4,3% mai mari în acest an, situându-se la 81,30 de dolari pe baril, după ce au crescut cu peste 30% în zilele de după izbucnirea războiului din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇