Impozitele pe locuințe nu cresc până în 2025. Parlamentul a dat vot final

Impozitele pe locuințe nu cresc până în 2025. Parlamentul a dat vot final
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Impozitul pe proprietate nu se va majora de anul viitor, ci de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui amendament adoptat miercuri de Camera Deputaților, ca for decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

Decizia vine după ce Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale începând din 2023.

ADVERTISING

La propunerea PSD şi PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma iniţială a Ordonanţei care prevede că impozitul locuinţelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială.

Aşadar, impozitele nu cresc tot anul electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Primarii au avut câștig de cauză

Amintim că ordonanța adoptată de Guvern în luna iulie stabilea calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea stabilită în grila notarială. Decizia a fost luată fără să consulte teritoriul, iar primarii au contestat măsura, arătând că nu au mijloacele necesare să pună în aplicare prevederea.

ADVERTISING

Ca să poată totuși să crească taxele, liderii coaliției s-au înțeles, după cum a spus Nicolae Ciucă, să fie depus în Parlament un amendament care să modifice prevederea contestată cu o creștere generală de până la 50%.

Doar că PSD, fără să-și consulte partenerii, a spus că schimbă amendamentul, pentru că primarii de municipiu au o altă viziune asupra formulei de calcul și vor veni cu o propunere.

Situația i-a înfuriat pe liberali, care au acuzat haosul din comunicarea la nivelul coaliției.

„Creează senzaţia că nu ştim ce facem şi că suntem haotici în luarea deciziilor. Ceea ce nu este aşa, numai că suntem haotici în comunicare. Nu ăsta e modul de a comunica decizii importante şi nu acesta este modul de a crea subiecte de dezbatere”, a răbufnit luni deputatul PNL Gheorghe Pecingină.

ADVERTISING

Continuă suprataxarea contractelor part-time

Pe de altă parte, suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, mai arată proiectul de lege adoptat miercuri de către deputaţi.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, conform sursei citate.

Impozitul pe dividende este declarat şi plătit la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care este plătit dividendul.

Un amendament la propunerea legislativă care fusese admis de Comisia de Buget a Camerei care e emis raportul de admitere a proiectului de lege şi anume cel privind taxarea jocurilor de noroc a fost respins în plenul forului legislativ.

„Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”, arată amendamentul respins de către plen. Prin urmare, plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇