Prețurile carburanților au scăzut puternic, în medie cu 15 bani pe litru, conform datelor din aplicația Monitorul Prețurilor. Petrom a operat două ieftiniri în aceeași zi, iar ieftinirea cumulată a fost una din cele mai semnificative din ultimii ani, care a dus prețul carburanților sub cel din finalul lui 2024.
În această perioadă, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină și motorină.
Scăderea prețurilor combustibililor a venit pe fondul prăbușirii de 15% din ultimele zile a cotației internaționale a petrolului sortiment Brent, relevant pentru piața europeană și prețurile carburanților din România.
Prăbușirea prețului țițeiului a început pe 2 aprilie, când președintele american a anunțat ridicarea unui veritabil zid tarifar în jurul SUA, care cuplat cu răspunsul țărilor vizate de tarife riscă să împingă economia globală în recesiune.

Scăderea va sprijini procesul dezinflaționist
În stațiile Petrom din București, zona centrală, benzina standard se vindea, marți, 8 aprilie, în medie cu 7,09 lei/litru, față de 7,32 lei/litru în data de 7 martie și 7,59 lei/litru în 13 februarie.
Motorina la Petrom, liderul de piață, costa marți, 8 aprilie, în medie, 7,27 lei/litru, față de 7,58 lei/litru în data de 7 martie și 7,75 lei/litru în 13 februarie.
Prețurile carburanților sunt acum sub cele de la 31 decembrie 2024, când benzina standard costa la Petrom 7,13 lei/litru, iar motorina standard 7,29 lei/litru.
De notat că circa jumătate din scumpirea din debutul anului a venit pe fondul creșterii accizei după actualizarea cu inflația.
România consumă anual circa 8 milioane de tone de carburanți
Comparativ, în stațiile LukOil din Capitală nu se resimte aceeași scădere: litrul de benzină standard se vindea marți, 8 aprilie, în medie cu 7,18 lei/litru, față de 7,37 lei/litru în 7 martie și 7,54 lei/litru în 12 februarie.
În același timp, motorina standard costa marți, 8 aprilie, în medie 7,36 lei/litru, cu aproximativ 30 de bani mai ieftin față de prețul motorinei din data de 12 februarie.
Creșterea din prima parte a lui 2025 a venit în principal ca urmare a creșterii accizei în final de 2024 și apoi creșterii prețului petrolului până pe 15 ianuarie, care însă s-a corectat în ultimele 3 luni cu 21% și se află în prezent sub un prag critic din punctul de vedere al analizei tehnice, utilizată de traderii de energie.
Benzinarii nu au redus iniţial prețurile, în luna februarie, dar corecția petrolului s-a accentuat în ultimele câteva săptămâni, pe fondul temerilor că SUA vor intra în recesiune din cauza politicilor anti-creștere ale administrației Trump și a faptului că țările din OPEC+ au aprobat o majorare a producției din aprilie încolo.
Citeşte integral analiza Ieftinire majoră la prețul combustibililor – România are cei mai ieftini carburanți din UE pe Curs de Guvernare