Guvernul oferă o amânare românilor cu case şi/sau maşini foarte scumpe, care ar trebui să plătească de anul acesta impozitul sau taxa pe lux. De ce? Pentru că statul nu şi-a pus încă la punct bazele de date.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că o ordonanţă de urgenţă adoptată marţi, de Guvern, include şi o prevedere legată de marile proprietăţi şi averi.
Astfel a fost amânat termenul de pe 30 aprilie până la 30 septembrie pentru impozitul de 0,3% pentru clădirile cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei şi pentru maşinile peste 375.000 de lei.
„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloş, citat de News.ro.
El a mai spus că, „după cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% (legea spune 0,3% - n.red.) era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”.
Impozitul special pentru case și autoturisme de peste o anumită valoare (2.500.000 de lei la bunuri imobile și 375.000 de lei la autoturisme) a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi face parte din măsurile fiscale impuse anul trecut de Guvernul Ciolacu.
Cota de 0,3% se aplică pe diferenţa dintre valoarea casei sau maşinii şi plafonul stabilit.
”Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să îl calculeze, să îl declare și să îl plătească la ANAF până la data de 30 aprilie, inclusiv, a anului fiscal respectiv în cazul imobilelor şi până la data de 31 decembrie, inclusiv, a anului fiscal în cazul autoturismelor”, transmite Ernst & Young Romania.
Ca exemplu practic, dacă persoana deține o mașină ce valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil).
Pe același principiu, cei de la E&Y fac un calcul simplu al impozitului pentru locuințele de lux: pentru o proprietate care valorează un milion de euro, se va datora statului un impozit anual de 1.500 de euro (adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500.000 de euro).