Guvernul a încasat în 6 luni impozit pe bacșiș de nici 10 milioane de lei, deși și-a propus 95 de milioane pentru tot anul

Guvernul a încasat în 6 luni impozit pe bacșiș de nici 10 milioane de lei, deși și-a propus 95 de milioane pentru tot anul

Deși estima în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, Guvernul a încasat doar 9,7 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, de când a fost introdusă această nouă taxă de 10%. În acest ritm, în 2023, se vor aduna la buget mai puţin de 20 de milioane de lei, adică vreo 20% din cât a estimat Executivul să obţină.

„Obligațiile fiscale declarate în primul semestru al anului 2023 prin formularul D100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, reprezentând impozitul pe veniturile din alte surse obținute de către contribuabilii care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 “Restaurante și alte activități de servire a băuturilor” au fost în valoare totală de aproximativ 9,7 milioane lei”, arată un răspuns transmis Economedia de Ministerul Finanțelor.

ADVERTISING

Instituția a precizat că nu are ca scop în sine, prin controale, verificarea declarării și impozitării bacșișului, ci verifică doar emiterea de bonuri fiscale.

La 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare legea potrivit căreia primim bon fiscal pentru bacșișul pe care îl plătim.

Bacşişul este definit ca orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

ADVERTISING

Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului. Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Sumele care provin din bacşis sunt distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

ADVERTISING

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇