Guvernul a amânat oficial creșterea pensiilor pentru 2022. Bugetul intră joi în dezbatere și săptămâna viitoare la vot (Video)

Guvernul a amânat oficial creșterea pensiilor pentru 2022. Bugetul intră joi în dezbatere și săptămâna viitoare la vot (Video)

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că bugetul pe 2021 a fost definitivat și joi va fi pus în dezbatere publică. Votul în Parlament se dorește să aibă loc săptămâna viitoare.

Miercuri a fost votată și ordonanța de urgență ce conține mai multe restrângeri bugetare. Astfel, e oficial că pensiile vor mai crește abia în 2022, în timp ce vouchere noi de vacanța nu vor mai fi tipărite anul acesta.

Totodată, dispare sporul COVID de 30% din salariul de bază pentru angajații din prefecturi. Pentru celelalte sporuri, însă, s-a decis ca tranșarea problemei să se facă în Parlament.

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern din 10 februarie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern din 10 februarie#FlorinCitu #sedintadeguvern #PalatulVictoria

Posted by Guvernul României on Wednesday, February 10, 2021
ADVERTISING

Cifrele pe care e construit bugetul pe 2021

Cîțu a spus că bugetul e construit pe o estimare de creștere economică de 4,3%, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei și un deficit de 7,14 - 7,16%.

Totodată, se estimează o creștere a veniturilor la buget cu 13% față de anul trecut, dar și a investițiilor.

„Anul trecut au fost (investițiile - n.r.) cu 10 miliarde mai mari decât în 2019, 53,2 miliarde. Și un alt principiu pe care l-am respectat anul trecut: am vrut ca jumătate să fie făcute pe fonduri europene, jumătate de la buget. Au fost 46% făcute din fonduri europene. Continuăm în aceeași direcție și în 2021, investițiile vor crește la aproape 61 de miliarde de lei față de de anul trecut și vom avea un procent mai mare de 50%, aproape 60% din fonduri europene și 40% de la buget”, a mai spus Florin Cîțu.

ADVERTISING

Premierul a estimat că revenirea la un deficit de 3% se va face în 2024.

Mandat pentru miniștri: Reforma crește, risipirea banului public scade

Cîțu a mai spus că nu au existat certuri, existând numeroase zvonuri că cei nemulțumiți au fost de la USR-PLUS și UDMR. Premierul a recunoscut că toți miniștrii au vrut bani mai mulți, ceea ce e normal, dar că și el i-a condiționat de reforme.

”Miniștrii au acest mandat de a produce reformă și a reduce risipirea banului public”, a spus premierul.

ADVERTISING

”Veți vedea detaliile pe ministere în următoarele zile. Nu există nicio divergența în coaliție pe tema bugetului. Toți vrem bani mai mulți, bineînțeles. Dar 7% din PIB e un deficit foarte mare.

Suntem singura țară cu deficit excesiv, moștenit de la PSD. Nu putem să fim oaia neagră a Europei”, a mai spus Cîțu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇