Fiecare al patrulea magazin din Germania riscă să dispară

Fiecare al patrulea magazin din Germania riscă să dispară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Germania, numărul infecțiilor scade, iar magazinele se redeschid. Patronii care au supraviețuit lockdown-ului din punct de vedere financiar trebuie să își recupereze pierderile. Lucru deloc simplu.

#Shoppingvorfreude – bucuria anticipată a cumpărăturilor – este hashtag-ul ales de Asociația Germană a Comercianților cu Amănuntul (HDE) pentru a marca ieșirea din lockdown.

Pe Facebook și Twitter, peste 100 de oameni de afaceri sunt prezentați cu o fotografie și un scurt mesaj. 

#ShoppingVorfreude bei Elisabeth Loos vom Fingerhütchen in Kempten!

Publicată de Handelsverband Deutschland - HDE pe Marţi, 18 mai 2021

”După această perioadă dificilă, abia aștept să îmi întâmpin din nou clienții în magazin și să îi servesc personal”, scrie femeia de afaceri Katrin Gerstberger, în fața magazinului său de lenjerie din Hersbruck, Bavaria. ”Aceasta înseamnă un pic de calitate a vieții pentru noi toți”. 

Campania conține fotografii cu oameni sărind de bucurie și comercianți care deschid fericiți ușile magazinelor și întind brațele către potențialii clienți. 

”Mai presus de toate, am dori să avem din nou un contact neîngrădit (respectând toate regulile epidemiologice) cu clienții noștri”, este scris deasupra unei fotografii care le înfățișează pe cele două proprietare ale unei agenții de turism din Kiel, în fața magazinului lor.

ADVERTISING

„Desigur că am dori să câștigăm din nou bani și să ne scoatem angajații din munca cu program redus”. (Prin ”Kurzarbeit”, program introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile germane pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor al căror program de lucru a fost redus - n.red.). 

#ShoppingVorfreude bei der SonnenTanz GmbH in Mettmann: "Wir möchten nicht nur unseren lieben Kunden endlich wieder zu...

Publicată de Handelsverband Deutschland - HDE pe Luni, 10 mai 2021

O perspectivă incertă asupra viitorului

Această campanie organizată pe rețelele de socializare are în primul rând un aspect psihologic, spune la telefon purtătorul de cuvânt al HDE, Stefan Hertel. ”Am vrut să transmitem un semnal pozitiv, încetând a mai spune cât de rău o duce industria”. 

În Germania, timp de jumătate de an, toate magazinele care nu oferă bunuri pentru nevoile zilnice (alimente, medicamente, produse de igienă, etc) au fost închise. În funcție de evoluția numărului de infecții, acestea se pot redeschide treptat.

Lockdown-ul a afectat în special magazinele mici, conduse de proprietari. La fel ca toate celelalte firme paralizate de pandemie, acestea au dreptul la ajutor financiar guvernamental.

ADVERTISING

Cele care înregistrează pierderi de vânzări de cel puțin 30% între noiembrie 2020 și iunie 2021 vor primi subvenții pentru costurile fixe - precum chiria sau costurile pentru electricitate și încălzire -, între 40 și 90 la sută, în funcție de amploarea scăderii veniturilor.

Subvențiile nu acoperă însă venitul pe care și-l plătește singur proprietarul afacerii.

#ShoppingVorfreude: "Wir sind am Start und freuen uns auf unsere Kunden!" sagt das Team von COMSPOT im Einkaufszentrum das Schloss in Berlin Steglitz.

Publicată de Handelsverband Deutschland - HDE pe Miercuri, 26 mai 2021

Rezervele sunt epuizate

Între timp, nu doar conturile de afaceri ale acestor oameni de afaceri sunt goale, ci și conturile lor private.

”Mijloacele de trai personale se duc pe apa Sâmbetei. Munca de o viață pe care se bazează întreaga pensie”, rezumă Stefan Hertel.

HDE estimează că aproximativ 120.000 din totalul de 450.000 de magazine de vânzare cu amănuntul din Germania sunt atât de afectate financiar ca urmare a pandemiei, încât riscă să dispară. 

Cifre comparabile sunt furnizate de Asociația Germană a Orașelor și Municipalităților. Cel puțin 250.000 de locuri de muncă în comerțul cu amănuntul sunt grav amenințate.

Pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat și în speranța că și clienții vor veni la cumpărături, se înmulțesc apelurile pentru ca toate magazinele să se redeschidă complet cât mai repede posibil.

ADVERTISING

Însă, din nefericire pentru patroni, acest lucru nu este câtuși de puțin de la sine înțeles. Mulți oameni s-au obișnuit să își comande produsele pe Internet și să le examineze în liniște acasă.

Impulsionat de pandemie, mediul online a crescut rapid. În 2020, vânzările au soprit cu 13,6 miliarde de euro, ajungând la 73 de miliarde de euro, o creștere de 23 de procente.

În acest context, se pune întrebarea cum vor fi atrași clienții înapoi în centrele orașelor, unde se concentrează comerțul staționar?

Shopping cu mască şi test

Planurile de redeschidere, care sunt împărțite în etape, prevăd încă cerințe stricte de igienă. În cazul în care incidența, adică numărul de noi infecții la 100.000 de locuitori în interval de șapte zile, este mai mare de 50, atunci pot fi primiți numai clienții care fie s-au vindecat, fie au fost complet vaccinați sau au un rezultat negativ la testul de coronavirus.

Chiar și cu incidențe sub 50, măștile continuă să fie obligatorii, iar numărul de clienți rămâne limitat în funcție de zona de vânzare.

Acest lucru are un efect de descurajare asupra multor clienți. Potrivit unui studiu recent al HDE, vânzările în magazinele în care trebuie prezentat rezultatul unui test sunt cu 50% mai mici decât în aceeași perioadă din 2019, iar numărul de clienți a scăzut chiar și cu peste 60%. 

În magazinele în care nu trebuie prezentat niciun test, dar numărul de clienți este totuși limitat, scăderea vânzărilor este de 32%, potrivit studiului, iar numărul de clienți este cu 42% mai mic decât în perioada de dinaintea crizei.

Ce face neamţul când poate merge la cumpărături doar cu test negativ de Covid

Mărfurile de sezon se îngrămădesc în depozite

Magazinele de modă sunt cele mai afectate. Vorbind despre ultimele luni de lockdown, Asociația Comerțului Textil atrage atenția asupra unei ”scăderi istorice a vânzărilor” în industrie.

Magazinele de tip boutique, lanțurile de magazine de modă și magazinele de îmbrăcăminte ar fi realizat vânzări mai mici cu aproximativ șase miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie a acestui an, comparativ cu 2019. 

Suma, spun experții, este aproape imposibil de recuperat, mai cu seamă că industria modei lucrează cu o mulțime de produse de sezon.

Pe lângă moda de primăvară nevândută până acum, tot mai multe produse de vară își așteaptă acum cumpărătorii în magazine.

”Mulți comercianți cu amănuntul profilați pe îmbrăcăminte sunt dependenți de afacerile de masă, așa că trebuie să vândă foarte mult pentru a putea funcționa din punct de vedere economic”, explică Stefan Hertel. Acest lucru funcționează doar în centrele aglomerate ale orașelor, frecventate de mulți oameni. 

Este deja previzibil că mulți comercianți cu amănuntul vor depinde de ajutorul financiar de la stat pentru lunile următoare.

Guvernul federal a sesizat acest lucru și intenționează să prelungească până la sfârșitul anului acordarea ajutorului, care în caz contrar expiră la finele lunii iunie.  

Însă, pentru multe companii din industria de retail, măsura este insuficientă.

Aproximativ 10.000 de comercianți cu amănuntul afectați de lockdown au depus cereri pentru ajutoarele din noiembrie și decembrie, măsuri economice extraordinare ce au compensat pierderile din domeniul hotelurilor și restaurantelor, închise la începutul lunii noiembrie. Timp de două luni, acestei industrii i-au fost asigurate 75% din vânzările realizate în aceeași perioadă a anului 2019. 

Comercianții cu amănuntul, care consideră că aceasta este o încălcare a principiului tratamentului egal, s-au adresat justiției. O analiză juridică preliminară arată că aceștia au șanse bune să obțină câștig de cauză. HDE a transmis în context că susține companiile membre ”verbal și practic”.

Sabine Kinkartz


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇