Facturi plafonate. Ministrul Energiei spune cât va plăti statul și cum vrea să taie din profiturile companiilor

Facturi plafonate. Ministrul Energiei spune cât va plăti statul și cum vrea să taie din profiturile companiilor

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, că Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a estimat impactul schemei de compensare a facturilor la 16 miliarde de lei.

„Eu am văzut o estimare, dată pe surse, a celor de la ANRE de 40 miliarde şi o alta, tot dată pe surse, că am cerut 30 miliarde. Eu nu spun lucruri public. Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE agregă toate datele împreună cu Ministerul Finanţelor”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

ADVERTISING

Ministrul a adăugat că poate relata ceea ce au spus toţi liderii politici şi anume că „ceea ce trebuie plătit se va plăti”.  

Oficialul i-a asigurat pe români că nu vor plăti facturi peste plafonul stabilit la curent și gaz și prețurile nu vor crește iarna asta.

„Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut. Dacă există acest plafon, e clar că nimeni nu va plăti peste acest plafon. E logic acest lucru, iar taxele şi impozitele pe zona de gaze naturale sunt foarte mari pentru depăşirea unui anumit preţ. Deci ordonanţa este în vigoare până la 31 martie (2023, n.red.)”, a asigurat Popescu.

Chestionat ce se va întâmpla după data de 31 martie, ministrul Energiei a răspuns: „Probabil că în cursul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, vom lucra la ce se va întâmpla de la 31 martie”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„După ce vor fi discutate în coaliţie, le vom prezenta public. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor. Aţi văzut declaraţia celor doi lideri de partid”, a completat Popescu. 

Modificări de impozit pentru companiile din energie

Ministrul a mai anunţat că este luată în calcul varianta impozitării întregului lanţ de producţie, intermediere şi furnizare de energie, astfel încât să nu mai existe profituri mai mari de câteva procene.

„Ne gândim la o impozitare a întregului lanţ de producţiei intermediere şi furnizare”, a afirmat ministrul.

Întreat de ce nu a fost avută în vedere această măsură mai demult, în contextul în care PSD a susţinut o astfel de abordare, Virgil Popescu a răspuns: „Probabil că nu s-a putut pune în practică”.

ADVERTISING

„PNL a susţinut tot timpul acest lucru. PNL a susţinut, evident că susţin un lucru, pentru că trebuie să fii cât mai ferm. Şi eu evident că susţin un lucru să fie corect. Piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari.

Nu poate cineva să facă profituri mari şi alţii să le plătească. După mine, un intermediar de energie electrică nu ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Nu văd de ce ar trebui să câştige dublu sau triplu”, a completat ministrul Energiei.

Frica de Dumnezeu, mai mare decât frica de remaniere

Întrebat dacă îi este frică de o posibilă remaniere din funcţie, având în vedere că e cerută și din coaliție, din tabăra PSD, și din Opoziție, Popescu a spus că nu se teme.

„Cine vine pe o funcţie se gândeşte că nu e pe viaţă. Nu îmi este teamă decât de Dumnezeu, deci nu este absolut nicio problemă. Eu îmi fac treaba pentru că avem o iarnă complicată şi îmi voi face treaba în continuare”, a răspuns Popescu.

„Eu particip la toate şedinţele PNL. Ca să faceţi dumneavoastră speculaţii e prea mult, totuşi. Este prea mult să face speculaţii pe această temă”, a declarat Virgil Popescu, întrebat dacă de la vârful PNL i s-a cerut demisia.

Preşedintele PSD Marcel Colacu a precizat că, în opinia sa, „se impune realizarea unei remanieri guvernamentale înainte de finalul acestui an”. El a adăugat că atributul realizării acesteia aparţine exclusiv prim-ministrului.

Liderul social-democraţilor a mai spus că „nu are nimeni nimic personal cu Virgil Popescu, sau numai cu Virgil Popescu”, fiind întrebat despre criticile aduse de unii reprezentanţi ai PSD ministrului Energiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇