Enel și-a anunțat oficial plecarea din România. UPDATE ANRE nu știe nimic

Enel și-a anunțat oficial plecarea din România. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> ANRE nu știe nimic
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Italienii de la Enel, cel mai mare investitor privat în distribuţia de energie electrică, se vor retrage din România de anul viitor, se arată într-un document oficial al grupului.

Enel plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă şi pentru a se axa pe şase pieţe principale, a anunţat marţi compania, în actualizarea strategiei sale pentru perioada 2023-2025, conform Profit.ro.

Cea mai mare reducere a datoriei, de 12 miliarde de euro, este estimată pentru anul viitor.

ADVERTISING

Astfel, cea mai mare parte a planului de cesiune de active - care va viza, printre altele, activele din Argentina, Peru şi România - va fi derulată până la sfârşitul anului 2023.

Reacţia ANRE

UPDATE ANRE nu a primit în mod oficial de la Enel nicio notificare despre plecarea din România.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc.

ADVERTISING

Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, arată Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Clienţii Enel nu riscă să rămmână fără curent sau gaze.

„Doresc să subliniez faptul că în situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, adaugă Chiriță.

ADVERTISING

Planurile Enel

În Europa, Enel are în plan să se concentreze pe pieţele din Italia şi Spania. Enel îşi propune să atingă o ţintă de 51-52 de miliarde de euro pentru datoria netă până la sfârşitul anului viitor, de la 69 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. 

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Grupul Enel, care are un portofoliu de clienţi de 3 milioane de puncte de alimentare, a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaţionale de 115 milioane de euro pe sectorul de retail din România şi de 51 milioane de euro pentru activitatea locală de infrastructură şi reţele.

La finalul lunii trecute, presa elenă scria că, în acest moment, Compania Publică de Electricitate a Greciei – PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 miliarde de euro, ar vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel România, într-o tranzacţie de 1,3 mi­liarde de euro. Informaţia a fost însă ulterior negată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇