Acționarii au votat listarea la bursă a Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat - 3,5 miliarde de lei în 9 luni de an secetos

Acționarii au votat listarea la bursă a Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat - 3,5 miliarde de lei în 9 luni de an secetos

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai profitabilă companie de stat, ar urma să fie listată doar la Bursa de Valori Bucureşti, şi nu şi pe o bursă externă, aşa cum intenţiona acţionarul vânzător Fondul Proprietatea, în contextul în care acţionarii Fondului au votat marţi ca IPO-ul să aibă loc pe plan local.

Hidroelectrica a terminat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 3,5 miliarde de lei, cu 37% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, la venituri de 6,8 miliarde de lei, cu 47% mai mari.

ADVERTISING

Compania se confruntă cu un an hidrologic slab, cu impact direct în producţia de energie, care a scăzut cu 26% faţă de primele nouă luni 2021.

Pe de altă parte, preţul mediu de vânzare a energiei pentru primele nouă luni din 2022 a fost de 590,5 lei/MWh, cu 93,3% mai mare decât cel de anul trecut, astfel că a compensat din plin reducerea producţiei.

Nu se mai listează la Londra

În ultima perioadă, Fondul Proprietatea, emitent la care fondurile de pensii Pilon II au circa 30% şi la care acţionar semnificativ, cu 6,5%, este şi statul român prin Ministerul Finanţelor, a afirmat că o listare duală a Hidroelectrica ar aduce o evaluare mai bună a companiei, iar în primăvară spunea că este „puternic recomandată” pe fondul expunerii unei categorii mai mari de investitorii. Acum, însă, CEO-ul crede că votul acţionarilor este un rezultat mulţumitor, scrie Ziarul Financiar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Am avut aprobarea acţionarilor la AGA şi practic acesta a fost un jalon foarte important în acest proces şi în istoria Fondului. 78% din valoarea netă aferentă activelor înseamnă o tranzacţie importantă nu numai pentru Fond, ci şi pentru BVB şi pentru România. De aceea, este un rezultat mulţumitor.

Poate că avem divergenţe de opinie atunci când vine vorba despre locul listării, dar întotdeauna trebuie să luăm decizii în interesul acţionarilor şi managerului Fondului pentru ca procesul să decurgă cum trebuie. Avem un mandat clar dat de acţionari ca listarea să aibă loc la BVB", spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

ADVERTISING

Cât scoate Hidroelectrica pe bursă

Pe 15 noiembrie acţionarii Fondului Proprietatea au votat pentru undă verde în începerea procesului de listare a Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti, într-o ofertă estimată de ZF la circa 2,5 mld. euro pe baza pachetului de 20% pe care Fondul ar putea să îl listeze. La această evaluarea Hidroelectrica ar urma să fie cea mai mare ofertă de la bursa locală.

ZF a scris luna trecută că cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie lunar salariaţii români cu câte 900 mil. lei pentru economiile de bătrâneţe, ar putea cumpăra maximum 38% din toată oferta publică de listare (IPO) a producătorului de energie electrică Hidroelectrica.

Astfel, pe baza celor mai recente active ale fondurilor Pilon II, de 91,6 mld. lei la august 2022 potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi luând în calcul scenariul în care Fondul Proprietatea va lista întreg pachetul de 20% din Hidroelectrica, evaluat la 12,1 mld. lei, Pilonul II ar putea subscrie de 4,6 mld. lei.

Întrebat ce volum de acţiuni estimează că va fi listat, Johan Meyer a afirmat că nu poate face previziuni pentru că ne aflăm la „luni distanţă de acel moment zero".​


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇