Analistul Adrian Negrescu lansează un avertisment dur, din perspectivă economică, în contextul incertitudinilor legate de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Economistul spune că sunt deja trei zile de când Bursa de Valori Bucureşti deschide pe roşu, iar acest lucru este important, pentru că acolo sunt banii din pensiile de pe Pilonul II.
Mai grav, spune Negrescu, este că statul nu mai reuşeşte să se împrumute, în condiţiile în care dobânzile s-au dus la peste 7%, iar presa economică internaţională remarcă situaţia de pe scena politică de la Bucureşti.
Pe lângă incertitudine, panica e ultimul lucru de care are nevoie economia românească acum.
"Înţeleg că politicienii încearcă să ne determine să votăm de frică – au apărut deja inclusiv spoturi electorale care induc panică - însă pare că nu realizează care pot fi efectele economice ale mesajelor alarmiste transmise în spaţiul public. Deja asistăm la o retragere a capitalului străin din România, remarcată inclusiv de Banca Naţională, deja vedem că investiţiile străine sunt în scădere – o criză pe scena politică poate fi ca bomboană pe coliva economică", a declarat Adrian Negrescu, pentru News.ro.
Specialistul trage un semnal de alarmă și spune că, dacă investitorii străini nu mai cumpără titlurile de stat româneşti, va fi "o mare problemă cu plata salariilor şi a pensiilor". Asta pentru că deficitul bugetar a ajuns la un nivel istoric, de peste 27 de miliarde de euro, iar "statul nu adună din taxe şi impozite banii necesari pentru a face faţă facturilor din ce în ce mai mari".
"Să nu uităm că anul acesta am împrumutat aproape 47 de miliarde de euro, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de ţara noastră într-un singur an, iar dacă nu vom mai putea să ne împrumutăm, ca urmare a retrogradării României la categoria Junk, asta ar putea duce la incapacitate de plată.
Da, probabil ne va salva FMI, care ne va arunca un colac de salvare financiară, însă consecinţele pe termen mediu şi lung vor fi negative. Investitorii străini vor începe să evite România, considerând-o o ţară riscantă", avertizează economistul.
Adrian Negrescu consideră că, în aceste momente, este nevoie ca ministrul de Finanţe, premierul, autorităţile statului "să iasă cu un mesaj de calmare a investitorilor", de asigurare a proiectelor de finanţare, a planului fiscal abia aprobat de CE.
"Avem nevoie de predictibilitate, nu de scandal, de show politic, pentru că altfel s-ar putea să ne ardem puternic din punct de vedere financiar", a conchis Negrescu.