Dolarul american lunecă spre cea mai proastă performanță, în primele 100 de zile ale unui mandat prezidențial

Dolarul american lunecă spre cea mai proastă performanță, în primele 100 de zile ale unui mandat prezidențial
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un indice al dolarului este pe cale să aibă cea mai proastă performanță în primele 100 de zile ale unui mandat prezidențial din SUA, conform datelor care datează din perioada Nixon, respectiv din 1973, când America a abandonat standardul aurului și a trecut la un curs de schimb flotant liber.

Indicele dolarului american a pierdut aproximativ 9% între 20 ianuarie – când Donald Trump a revenit la Casa Albă – și 25 aprilie.

Primele 100 de zile ale președinților din ultimele decenii au fost marcate de o întărire a dolarului, cu un randament mediu de aproape 0,9% între 1973, când Richard Nixon a început al doilea mandat, și 2021, când Joe Biden a preluat funcția, potrivit Bloomberg.

Gândită inițial ca o măsură temporară, așa-numitul „șoc Nixon” din 1971 a dus la scăderea dolarului, încheind practic sistemul Bretton Woods de cursuri de schimb fixe stabilit după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Politicile economice și în special comerciale ale președintelui Donald Trump i-au determinat pe investitori să se retragă din Statele Unite, slăbind dolarul și ridicând alte monede, precum și aurul.

Euro, francul elvețian și yenul au crescut cu mai mult de 8% fiecare față de dolar de la revenirea lui Trump la Casa Albă.

Ca urmare, UBS Group și-a revizuit previziunile pentru dolar pentru a doua oară în mai puțin de două luni. Analiștii au afirmat că performanța dolarului depinde de rezultatul confruntării SUA-China, care nu a înregistrat progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Deutsche Bank a avertizat asupra unei tendințe structurale de scădere a dolarului în anii următori, care ar putea duce moneda americană la cel mai scăzut nivel în fața euro în mai mult de un deceniu.

Capital Economics: Dominația dolarului va persista într-o lume fără alternative

Speculații că poziția dolarului ca monedă dominantă a lumii ar putea fi acum sub amenințare au luat cu asalt piețele financiare, constantă și analiștii Capital Economics. Ei punctează, totuși, că într-o lume fără alternative, dominația dolarului va persista.

”Discuțiile despre dispariția rolului global al dolarului se concentrează prea mult pe statutul său ca monedă de rezervă dominantă a lumii. Dar ignoră o dimensiune crucială: primatul dolarului în tranzacțiile transfrontaliere.

Aproape 90% din tranzacțiile transfrontaliere sunt denominate în dolari – mult mai mult decât ar sugera cota SUA din producția globală sau comerțul internațional. Acest lucru înseamnă că, la un moment dat, majoritatea tranzacțiilor internaționale vor atinge sistemul bancar american.

În esență, SUA furnizează infrastructura financiară pentru economia globală. Acest lucru îi conferă o influență enormă. Sancțiunile financiare extinse impuse de SUA adversarilor săi, de la Coreea de Nord, la Iran și, cel mai recent, Rusia, au fost posibile doar datorită rolului unic al dolarului”, notează ei, într-o notă transmisă investitorilor.

Citeşte analiza Dolarul american lunecă spre cea mai proastă performanță, în primele 100 de zile ale unui mandat prezidențial, de când Richard Nixon a abandonat standardul aur pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇