Descoperă producătorii locali artizanali din județul Cluj și fă-le o vizită

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.

În centrul provinciei istorice Transilvania, între județele Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba și Bihor, se află Cluj. Este unul dintre primele județe ai cărui mici producători locali și-au făcut cunoscute bunătățile pe Via Profi. 

Via Profi este locul unde e simplu să explorezi România gustului autentic. Se poate începe din Cluj sau dintr-un alt județ. Pe site este ușor de selectat județul, dar și tipul de produs căutat. În scurt timp, toată România va fi pe harta Via Profi. 

Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la micii producători locali se nasc în gospodării, ferme sau mici afaceri de familie. De multe ori acestea rămân necunoscute în afara comunității locale. Creatorii lor găsesc cu greu resurse și ajutor pentru a ajunge cu ele la cât mai mulți consumatori care i-ar putea ajuta să-și continue activitatea și să păstreze metodele naturale, tradiționale de preparare. Profi schimbă de acum povestea micilor producători locali, implicându-se direct în întregul proces – de la pregătirea produselor pentru vânzare, oferind consiliere și suport complet, până la promovare și încurajarea cât mai multor români să descopere gustul autentic românesc și pe artizanii lui.

ADVERTISING

Platforma  via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact.  

Printre gusturile bune din Cluj sunt și cele de murături pe care le-ai mânca în orice combinații. Fiind un mare iubitor de murături, încă din anii 90 Feher Carol a început să se ocupe de producția și comercializarea de produse conservate după rețetele moștenite din familie.

Legumele pe care le prelucrează provin de regulă din propriile culturi sau de la alți producători din localitatea sa. Lucrează alături de soție, iar ceea ce pregătesc ei mai bun se găsește acum și pe Via Profi. 

Faur Sorin și Mihaela s-au specializat în bunătăți uscate. Produsele pe care le fac provin de regulă din culturile proprii sau de la alți producători din satele vecine. Și-au amenajat spațiul de producție într-o șură veche pe care au renovat-o și modernizat-o, unul foarte atent și bine organizat.

Mierea nu lipsește de pe Via Profi. Aproape fiecare județ aduce cel puțin un producător de miere naturală. În Cluj, Kepes Anton și Kepes Ildiko  propun 9 tipuri de miere, faguri, propolis, căpăceală, cremă de miere, precum și diverse combinații dintre acestea. În decursul unui an fac aproximativ 5000 de kilometri în păstorit, ducându-și albinele în toate colțurile țările.

În satul Gădălin, un alt apicultor aduce miere delicioasă. Miș Septimiu Nicolae și Silagyi Andreea îngrijesc de stupină și produc un spectru larg de produse apicole. Septimiu, fost angajat în IT, a decis la un moment dat să se reprofileze, devenind astfel apicultor. În satul Gădălin are loc producția, iar din Apahida pot fi achiziționare produsele.

ADVERTISING

De la dulce, la sărat. Totul dintr-un click pe via-profi.ro. 

La Turda, Tudor, alături de mama sa, Rusu Corina, se ocupă împreună de producția de brânzeturi maturate, printre care regăsim cașul, cașcavulul și brânza de burduf. Au început activitatea făcând uz de rețetele și cunoștințele moștenite de doamna Corina din familie. Ulterior, prin multă muncă și perseverență, au reușit să dezvolte și alte rețete din care obțin și un alt tip de produse, precum brânza de burduf frământată la putină, cașul și cașcavalul cu chimen, oregano, busuioc, brânza de burduf cu trufe. Laptele folosit în producție provine de la oile de care se îngrijesc, asigurându-se că acestea pasc în zone potrivite. Sunt foarte exigenți în privința calității produselor lor, acestea nefiind comercializate dacă ei nu sunt mulțumiți în totalitate de ele.

Asemeni lor mai sunt mulți alți producători locali de descoperit pe Via Profi, gusturi de savurat și locuri în care să vă opriți nu doar pentru a cumpăra bunătăți sănătoase, după rețete tradiționale, ci și pentru a asculta poveștile unor oameni gospodari care caută să facă România un loc mai bun pentru noi toți. Pe www.via-profi.ro  se poate selecta simplu județul, tipul de produse care vă interesează, și apoi toate informațiile sunt reunite în pagini ușor de accesat de pe orice dispozitiv cu acces la internet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇