Declarația privind beneficiarul real a fost eliminată, în sfârşit

Declarația privind beneficiarul real a fost eliminată, în sfârşit

Parlamentul a votat eliminarea declarației anuale de beneficiar real de către firme. Un amendament în acest sens, formulat de deputatul USR Claudiu Năsui, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Pentru ca măsura să intre în vigoare este nevoie doar de promulgarea legii de către preşedinte.

Este vorba despre un proiect de modificare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, proiect în care deputatul USR Claudiu Năsui a introdus un amendament de eliminare a declarației anuale de beneficiar real.

ADVERTISING

Este o declarație absolut inutilă pe care legislația europeană nici nu o cere, dar pe care România a introdus-o oricum. Lupta pentru eliminarea acestei birocrații infernale și inutile a fost lungă și grea, și cu niște costuri groaznice de timp și nervi pentru antreprenorii români.

Știm cu toții care a fost experiența cu depunerea ei la registrul comerțului. Dacă încerca cineva să o depună online descoperea că platforma este blocată și nu funcționează, iar adresa de e-mail este suprasolicitată și respinge corespondența. Dacă se încumeta apoi să meargă să o depună fizic, găsea celebrele cozi și cutii în care se aruncau declarațiile ca în urnele de vot, fără vreun număr de înregistrare.

ADVERTISING

În ambele cazuri, deponenții au rămas cu nesiguranța că au reușit să își îndeplinească obligațiile ridicole față de stat. Și, desigur, cu temerea că vor fi amendați cu 5.000-10.000 de lei și puși iar pe drumuri. În loc să ne putem dedica energia să construim și să întreprindem ceva productiv pentru economie, suntem condamnați de statul român să ne luptăm cu o birocrație inutilă. Este o victorie importantă pentru antreprenori, iar de anul viitor lupta aceasta va fi un pic mai ușoară”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

ADVERTISING

Declarația a mai fost eliminată

În urma demersurilor inițiate de Claudiu Năsui, declarația privind beneficiarul real a mai fost eliminată o dată, în iulie 2020.

Legea 108/2020 stabilea că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual dacă nu a intervenit vreo schimbare, iar persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice erau exceptate de la obligația declarării anuale.

Din păcate, deși modificarea ajuta peste 1 milion de firme prin simplificarea procedurii, declarația de beneficiar real a fost reintrodusă în aprilie 2021, fără să fie agreată în coaliția PNL-USR-UDMR, ci strecurată pe furiș într-o listă cu 277 de amendamente la o lege de aprobare a OUG 111/2020, precizează USR, într-un comunicat transmis miercuri SpotMedia.ro.

”Am îndreptat acum această eroare, pentru că întreprinzătorii români au nevoie de sprijin și pentru că trebuie să schimbăm clasamentele în care România este pe ultimele locuri în ceea ce privește ușurința de a face afaceri”, se arată în comunicat.

Declarația de beneficiar real reprezintă o declarație pe proprie răspundere pe care trebuia să o dea reprezentantul legal/administratorul firmei. Formularul trebuia să cuprindă informații referitoare la datele de identificare ale beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra firmei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇