Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei

Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei

Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei, respectiv 42,9% din PIB, cu 77 miliarde de lei peste nivelul de la finele anului trecut, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

În decembrie 2019, România avea o datorie publică de 373 miliarde lei, reprezentând 35,3% din PIB, iar în martie 2020, când a început criza sanitară produsă de COVID19, se situa la 401 miliarde lei, respectiv 37,5% din PIB, scrie Ziarul Financiar.

Din suma totală, datoria în lei reprezintă 224 miliarde lei, cea în euro corespunde unei valori de 182 mld.lei, iar cea în dolari reprezintă 42 miliarde lei.

ADVERTISING

Cea mai parte a datoriei publice este în titluri de stat, în valoare de 387 miliarde lei, urmate de împrumuturi de 55 miliarde lei.

Datoria administraţiei publice centrale se ridică la 436 miliarde lei, în creştere cu 22% faţă de sfârşitul anului trecut, în timp ce datoria administratiei publice locale a rămas aproape neschimbată, la 14,9 miliarde lei.

Guvernul trebuie să plătească cea mai mare rată din acest an la datoria publică. Banii au fost împrumutați acum 7 ani de USL

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de BNR, datoria totală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 mld. euro în primele 9 luni din an, după o creştere cu 7,5 mld. euro. Datoria publică externă a României a adus creşterea, după ce s-a majorat cu 25%, până la 49,3 mld. euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Politichie versus tehnocrație

Creşterea datoriei publice directe a venit din emisiunile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare 6,3 miliarde euro şi de 3,3 miliarde dolari (circa 2,8 mld. euro), precum şi din împrumuturile nete efectuate în contul datoriei publice directe în valoare de 564 milioane euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇