Cum să ai o centrală termică mai eficientă - Tips

Young engineer adjusting autonomous heating

Cu cât va fi mai eficientă centrala termică, cu atât vei plăti mai puțin atunci când primești facturile lunare, dar vei avea și un confort termic sporit în locuință. Există multe lucruri pe care le poți face pentru ca aceste lucruri să se întâmple, iar despre câteva dintre ele vom vorbi în paragrafele de mai jos.

Reglarea temperaturii centralei

Nu uita că temperatura care este afișată pe ecranul centralei termice nu este cea a apei care ajunge la robinet ci temperatura care se află în acel moment în sistemul centralei. Interpretând corect această temperatură, la o locuință de dimensiuni normale, ar trebui ca valoarea acesteia să nu fie niciodată mai mică de 55 de grade Celsius. Într-un regim de încălzire pe timpul iernii și dacă ai o centrală în condensație, o temperatură sub 55 de grade va împiedica fenomenul de condensație să aibă loc cum trebuie, iar eficiența centralei va scădea.

ADVERTISING

Evident, confortul este și el un factor important. Deci dacă nu vrei să treci printr-o experiență nedorită, ar trebui să limitezi temperatura care ajunge la robinet la maxim 49 de grade. Orice grad peste această valoarea va rezulta în opărire și disconfort.

Profită la maxim de termostatul centralei

Singura unealtă care poate influența regimul de funcționarea al centralei este termostatul. Pentru că temperatura exterioară fluctuează constant și pentru că nu vei avea în fiecare zi nevoie de un regim de funcționare maxim, termostatul te va ajuta să faci setările programelor de încălzire în funcție de vremea de afară. Acesta este doar unul dintre lucrurile pe care termostatul le poate face pentru tine. 

ADVERTISING

Cu cât ai o centrală mai performantă, un termostat mai capabil și un mod de administrare mai bun, cu atât centrala va fi mai independentă și va funcționa mai mult în favoarea ta. Unele termostate chiar vin cu programe de încălzire speciale pentru toate momentele din an în care au loc schimbări de temperatură. Vei putea chiar să schimbi aceste programe de încălzire și în funcție de programul personal.

Folosește componente performante și eficiente

Da, este important să ai un sistem performant și capabil, dar este mult mai important să fie ajutate de sistemele adiționale despre care nu vorbește nimeni și care sunt adevăratele lucruri importante pentru un sistem de încălzire. De exemplu, când vorbim despre pompe de circulație, știm deja că sunt mult mai importante decât multe dintre componentele deja prezente într-un astfel de sistem.

ADVERTISING

În funcție de performanță, aceste Pompe de circulație pot avea valori diferite ale turațiilor. Dacă ar fi să recomandăm un producător, vei dori să ai în vedere gama de pompe de circulație Wilo.

Concluzie

Indiferent, dacă este vorba despre pompe de circulație, termostate, schimbătoare de căldură sau elemente adiționale precum filtrele, fiecare trebuie să fie de calitate pentru că își aduce valoarea în sistemul de încălzire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇