Cum ne ferim de fraude atunci când cumpărăm online

Cum ne ferim de fraude atunci când cumpărăm online

Cu toții apreciem o ofertă bună, dar goana după cea mai bună ofertă nu este lipsită de riscuri.

Lumea shoppingului online oferă consumatorilor o multitudine de opțiuni. Pe o stradă virtuală nesfârșită de produse, unde totul este disponibil printr-un simplu click, căutarea celui mai bun preț nu a fost niciodată mai ușoară.

În 2019, comerțul global online avea o estimare de creștere de 20.7%, până la 3.500 de miliarde de dolari.

Piața online adună mulți vânzători. Sunt multe afaceri mici legitime sau persoane care revând produse, dar pentru fiecare vânzător onest există și unul care vinde imitații de calitate îndoielnică ale unor branduri renumite.

La prima vedere, aceste produse arată precum cele originale și au un preț atrăgător. De aceea, evaluarea unei oferte cu adevărat bune este dificilă. De multe ori, consumatorii nu realizează că au cumpărat un produs contrafăcut decât atunci când deja l-au primit acasă și, deci, au plătit pentru el.

ADVERTISING

Platformele online facilitează vânzarea produselor contrafăcute, care acum reprezintă 3.3% din comerțul mondial. 

Un alt fenomen la care cumpărătorii trebuie să fie atenți este numărul tot mai mare de vânzători neautorizați, care reușesc să procure produse originale și apoi să le vândă la prețuri mai mici, fără a avea autorizările necesare.

Este așa-numita piață gri. În Spațiul Economic European comerțul pe piața gri este ilegal, iar consumatorii care cumpără aceste produse, cu bunăștiință sau nu, pot avea probleme mai târziu, deoarece retailerii autorizați refuză serviciile de întreținere, înlocuirea sau repararea acestor bunuri. 

”Deși un preț foarte bun nu înseamnă neapărat că produsul este contrafăcut, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, de obicei chiar așa este. Mulți vânzători care vor să înșele se bazează exact pe ideea de a atrage cumpărătorul cu un preț atât de bun, încât acesta cumpără din impuls, fără să fie atent la alte detalii. Un preț extrem de bun ar trebui să ridice semne de întrebare în ceea ce privește calitatea produsului și să încurajeze o verificare atentă a vânzătorului, înainte de a cumpăra”

Mugur Pantaia, director general HP Inc Romania
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ghid de bune practici

Pe piața online, fiecare cumpărător se poate feri de vânzătorii care încearcă să fraudeze.

Sunt câteva instrumente și metode de verificare la îndemâna oricui, care pot fi folosite înainte de a cumpăra un produs. 

1. Citește cu atenție recenziile de 5 stele  

Un prim pas ar fi să verifici recenziile despre platforma online care vinde produsul. Și nu toate ar trebui să fie luate de bune. Sigur, o listă lungă de comentarii negative de la clienți nemulțumiți sunt un avertisment, dar și recenziile pozitive trebuie verificate atent.

Vânzătorii care vor să înșele postează deseori comentarii false, chiar și pe site-uri renumite și de încredere precum Amazon.

Dar sunt câteva indicii care pot semnala dacă recenziile sunt oneste sau nu. Dacă sunt prea vagi, generice, spun același lucru cu multe cuvinte sau folosesc un limbaj promoțional, toate acestea pot arăta că recenziile sunt plasate cu un scop clar sau că vânzătorul a oferit beneficii unor clienți tocmai pentru a scrie un review pozitiv. 

ADVERTISING

2. Fii atent la detalii

Uneori, chiar magazinele online sunt înșelătoare și îți poți da seama de acest lucru dacă grafica afișată are un stil dubios și totul pare făcut de un amator.

Totuși, și un site mai bine pus la punct poate pune probleme, așa că e bine să-l verifici cu atenție. Citește secțiunea „Despre noi” sau „Contactează-ne”. Dacă abundă greșelile gramaticale și lipsesc informații importante, precum adresa companiei sau numărul de telefon, e un indicator bun că ceva nu este în regulă.

De asemenea, poți verifica domeniul web. Ar trebui să fii precaut dacă site-ul are terminația .org sau .net – retailerii legitimi nu le utilizează de regulă. Iar dacă nu ești sigur, poti copia adresa web într-un website checker precum DomainTools, care îți oferă detalii despre domeniu și adresa IP.

Ferește-te de paginile scrise în limba țării în care te afli, dar al căror domeniu este în alt stat! Nici site-urile create foarte recent nu sunt de mare încredere. 

3. Verifică ambalajul

Odată ce produsul ajunge la tine, există câteva modalități prin care poți verifica dacă acesta este original sau contrafăcut. Ambalajul îți poate oferi un prim semn.

Majoritatea brandurilor folosesc ambalaje premium de bună calitate pentru produsele lor. Ambalajul înseamnă mai mult decât protejarea produsului în timpul transportului, acesta reprezintă imaginea și valorile brandului și, de aceea, companiile investesc mult în calitate.

Cei care vând produse falsificate, nu. Aceștia vor încerca să imite designul, dar de cele mai multe ori calitatea lasă de dorit.

Iar când ambalajul pare corect realizat, o privire mai atentă îți poate dezvălui un fals. Mulți nu-și pierd timpul citind scrisul cu litere mici de pe cutie, care încă face diferența dintre un produs original și unul contrafăcut.

Verifică dacă cutia include adresa de contact, adresele de email, website-urile și numerele de telefon ale serviciului de relații cu clienții.

De asemenea, informațiile obligatorii din punct de vedere legal, cum ar fi garanția produsului sau detalii despre siguranță și sănătate, trebuie tipărite pe ambalaj.

Sunt companii care au implementat o serie de măsuri pentru a oferi clienților garanția cumpărării unui produs original

”HP dorește să ofere clienților informațiile și instrumentele necesare pentru a identifica produsele contrafăcute. Cartușele HP, de exemplu, includ un cod QR pe sigiliul de siguranță al ambalajului, care direcționează automat cumpărătorul spre o pagină de validare. Clienții pot, de asemenea, verifica numărul de serie pe site-ul nostru. În plus, fiecare produs are atât o etichetă holografică de siguranță pentru a garanta autenticitatea, cât și o etichetă care îți poate indica dacă produsul a suferit vreo modificare”

Mugur Pantaia, director general HP Inc Romania.

Doar câteva minute de atenție în plus pentru o sesiune de cumpărături online sunt suficiente pentru a descoperi o falsă ofertă sau un produs contrafăcut. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇