Comisia Europeană a propus, marţi, un nou instrument pentru achiziţii de armament în comun de către statele UE, în vederea reconstituirii stocurilor diminuate prin sprijinul acordat Ucrainei.
Ţările membre ”au apelat la stocurile lor de muniţii, de artilerie uşoară şi grea, de sisteme de apărare antiaeriene sau antitanc sau chiar de blindate şi tancuri. Acest lucru a creat de facto o vulnerabilitate asupra căreia trebuie acţionat pentru a fi acoperită de urgenţă”, a explicat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, citat de AFP.
Fondul în valoare de 500 de milioane de euro de la bugetul UE vizează stimularea achiziţiilor comune în rândul statelor membre în următorii doi ani, deschizându-se astfel calea către cheltuieli comune pe termen lung pentru apărare în UE.
Pentru a avea acces la finanţare pentru un proiect în domeniul apărării, cel puţin trei state membre trebuie să ia parte, iar investiţia respectivă trebuie să dezvolte industria de apărare europeană.
Consiliul UE şi Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra propunerii Comisiei.
Între timp, România va cumpăra submarine și elicoptere franceze.
Luni, miniştrii europeni de Externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro.
Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin Instrumentul European pentru Pace, un mecanism separat de bugetul comunitar.
În plus faţă de ajutorul militar acordat la nivelul UE, state membre ale blocului comunitar au livrat Ucrainei arme, muniţii şi alte materiale pentru armată de asemenea prin înţelegeri bilaterale cu Kievul.