Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte îşi încetează activitatea şi concediază 1.200 de angajați. Cartel Alfa cere Guvernului să se implice

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte îşi încetează activitatea şi concediază 1.200 de angajați. Cartel Alfa cere Guvernului să se implice

Sindicaliştii Cartel Alfa cer Guvernului să intervină pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte, după ce administratorii au anunţat întreruperea activităţii pe perioada nedeterminată şi concedierea celor 1.200 de salariaţi.

”Statul poate opri distrugerea acestei unităţi industriale prin convertirea creanţelor în acţiuni. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte – de cca. 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte.

ADVERTISING

Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenţei, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgovişte să fie declarată ca fiind o societate care desfăşoară o activitate strategică în metalurgie pentru România şi un Ordin al ministrului de Finanţe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanţei statului în acţiuni”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că au făcut în urmă cu mai mult timp propuneri în acest sens prin adrese oficiale şi discuţii cu reprezentanţii autorităţilor publice, dar şi prin acţiuni de stradă.

ADVERTISING

“În contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unităţi economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puţin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale româneşti.

Şansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de către creditorul statul roman, prin Ministerul Finanţelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face ca această soluţie, salvatoare pentru combinat şi locurile de muncă, este de fapt singura de bun simţ în aceste împrejurări“, a declarat preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, conform documentului citat.

ADVERTISING

Combinatul a fost privatizat în 2002

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost fondat în anul 1969, iar în anul 2002 a fost privatizat, pachetul majoritar de acţiuni fiind cumpărat de o companie elveţiană, trei ani mai târziu numele companiei devenind S.C. Mechel Târgovişte S.A.

Conform portalului firmei, în februarie 2013 acţionar majoritar al socieţătii a devenit Mazur Investments Limited Cipru şi tot atunci fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării. Câteva luni mai târziu, numele companiei a redevenit Combinatul de Oţeluri Speciale.

În decembrie 2019, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS Târgoviște.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇