Cîțu se laudă cu ratingurile S&P şi Moody's: Arată că am găsit soluții la fiecare problemă, în cea mai dificilă perioadă a României din ultimii 100 de ani

Cîțu se laudă cu ratingurile S&P şi Moody's: Arată că am găsit soluții la fiecare problemă, în cea mai dificilă perioadă a României din ultimii 100 de ani

Premierul demis al României, Florin Cîțu, a declarat sâmbătă că ratingurile de țară comunicate de agențiile americane Standard & Poor’s şi Moody’s arată că economia României este stabilă și are o traiectorie corectă. Și – mai spune Cîțu – acest merit aparține echipei sale, pe care o consideră singura capabilă să continue reformele.

Iar românii – chiar dacă încă nu și-au dat seama – simt deja efectele creșterii economice, a mai spus Florin Cîțu.

„O veste bună vine de la Standard & Poor’s, care a menținut ratingul.

Vestea foarte bună vine, însă, de la Moodys, care îmbunătățește ratingul (...) În acest context dificil, România și echipa guvernamentală au reușit această performanță, să convingă agențiile americane că economia are perspectiva stabilă (...)

ADVERTISING

Ambele agenții apreciază că startegia de reducere a deficitului bugetar este credibilă.

Vreau să felicit politica guvernamentală care m-a susținut și mediului privat care a răspuns la aceste măsuri, care a răspuns rapid și le-a implementat. Am spus mereu că antreprenorul român este un erou.

Agențiile americane indică faptul că avem o puternică creștere economică și o reducere a deficitelor.

Și dacă citiți rapoartele celor două agenții americane se arată că această creștere economică va crește și în anii următori. (...) Am reușit aceste performanțe, chiar dacă am trecut prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 100 de ani.

ADVERTISING

Într-o perioadă în care suntem înconjurați de atâtea știri alarmiste, aceste agenții arată că măsurile noastre sunt bune.

Acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție. Și ne obligă să nu lăsăm România să intre pe mâna demagogilor care în ultimii 30 de ani nu au făcut reforme”, a spus Florin Cîțu.

Conferință de presă susținută de premierul Florin Cîțu pe teme economice #FlorinCitu #GuvernulRomaniei #PalatulVictoria

Conferință de presă susținută de premierul Florin Cîțu pe teme economice#FlorinCitu #GuvernulRomaniei #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Sâmbătă, 16 octombrie 2021

Reamitim că – în ciuda crizei politice și sanitare prin care trece țara noastră - vineri, agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul stabil al României, pe care l-a stabilit în luna aprilie a acestui an.

ADVERTISING

Totodată, agenţia de rating Moody’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.

Cîțu: Românii simt deja efectele creșterii economice. Inflația va scădea

Mai mulți jurnaliști prezenți la conferința de presă a premierului l-au întrebat când vor simți românii această creștere economică. Și de ce - dacă economia merge atât de bine - inflația a crescut la 6,3%, peste prognoza inițială a BNR și de ce leul slăbește, în raport cu moneda europeană.

Cițu a răspuns că deja românii simt efectele creșterii economice, pentru că România și-a permis să aloce 4 miliarde de lei în plus la Sănătate și își va permite să le compenseze românilor facturile la energie, în iarna care vine, fără a creștere deficitele.

Or, asta înseamnă că România a făcut mai mulți bani, pe care acum îi cheltuiește pentru oameni.

„Acesta a fost anul în care am zis că stabilizăm economia.

S-a decis deja că salariul minim sa crească cu 11% pentru anul viitor. Am avut măsurile de amânare a facturilor. Și vom mai avea măsuri, pentru perioada de iarnă.

Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la formarea bugetului.

Continuarea creșterii economice ne permite să vedem o creștere altfel decât până acum”, a spus Florin Cîțu.

În plus, Florin Cîțu a declarat că majorarea inflației cu care ne confruntăm în prezent este tranzitorie.

„Banca Central Europeană - și aș merge pe ce spune această bancă - spune că inflația va scădea într-un orizont de 2 ani, până la o țintă cuprinsă între 1,5% și 3%. Iar scăderea va începe să fie ceva mai accentuală după luna decembrie”, a mai spus Cîțu.

Cîțu spune că vrea să reducă TVA pentru energie. Are bani și pentru termoficare

Întrebat ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor la energie, premierul demis a mai spus, la finalul aceleiași conferințe de presă, că luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, va merge la comisiile de specialitate din Parlament pentru a anunța noile amendamente la ordonanța care prevede compensarea facturilor.

De asemenea, acesta a spus că – dacă Ministerul de Finanțe va accepta – susține 100% reducerea TVA de la 19 la 5% la cheltuielile cu energia pentru toate cele circa 500.000 de IMM-uri din România, pentru o perioadă limitată.

De asemenea, Florin Cîțu a susținut că, datorită creșterii economice pe care a înregistrat-o România, Guvernul își permite să sprijine primăriile la acoperirea cheltuielilor cu termoficarea centralizată. Dar că vrea să se stabilească o modalitate unitară de a acorda acest sprijin și că vrea să-i vadă și pe primari că taie cheltuieli și economisesc de la bugetele locale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇