Ciolacu: În jur de 320 de companii mari plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile

Ciolacu: În jur de 320 de companii mari plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în România sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile.

„Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%”, a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului, întrebat cui i se va aplica taxa de solidaritate, relatează Agerpres.

ADVERTISING

"Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (…) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (…) Filosofia e impozitarea capitalului, şi nu a muncii", a continuat Ciolacu.

El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin. "Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor", a menţionat liderul social-democraţilor.

ADVERTISING

Ciolacu a afirmat că sunt făcute mai multe simulări, iar în urma noii abordări pe impozitare, ar veni în plus la buget aproape două miliarde de euro anual, bani care s-ar duce la sănătate şi educaţie.

Președintele PSD a mai spus că Ministerul de Finanţe trebuie să găsească alte surse pentru a acoperi deducerile care sunt acordate persoanelor cu venituri mici.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat marți că săptămâna aceasta coaliţia va prezenta decizia privind modificarea Codului Fiscal. El a confirmat că se discută despre scăderea impozitării muncii pentru persoanele cu venituri mici și că se dorește ca taxa de solidaritate să fie mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate.

ADVERTISING

"Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper că săptămâna aceasta", a afirmat ministrul.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, în schimb, că sunt şanse mici să fie introdusă taxa de solidaritate, pentru că în coaliţia de guvernare nu s-a luat o decizie în privinţa acesteia: "Această taxă are puţine şanse să fie introdusă, fiindcă nu s-a luat o decizie şi suntem la sfârşitul lunii iunie. De aceea, nu aş intra în detalii. Noi am stabilit în coaliţie că dacă suntem în faza de discuţii, nu venim cu detalii. (…)".

"Nu e o chestiune dacă eu sunt sau nu de acord. Cum bine ştiţi, acum vreo 2-3 ani eu am propus o astfel de taxă, pentru o perioadă foarte scurtă şi pe cifra de afaceri pentru anumite companii, nu pentru toate companiile. Sigur, am susţinut această taxă. Cred şi în acest moment că ar fi o soluţie pe termen lung, pentru un an de zile, maxim pentru doi ani, dar nu a fost această taxă în acest moment discutată", a declarat Hunor.

Acesta a menţionat că "orice impozit în plus este o povară pentru societate". "Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a susţine cheltuielile statului, în primul rând în educaţie şi sănătate. Asta a fost propunerea, asta a fost discuţia. În coaliţie nu s-a luat o decizie pe această taxă, a fost o discuţie săptămâna trecută", a afirmat Kelemen Hunor.

PNL a anunţat deja, inclusiv prin vocea premierului Nicolae Ciucă, că anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi şi că liberalii nu sunt de acord cu taxa de solidaritate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇