China se pregăteşte de un şoc: Banca Centrală avertizează că există riscul intrării în incapacitate de plată a unor companii

Banca Populară Chineză a avertizat, joi, că în ţară există riscuri financiare acumulate în ultimii ani care pot duce la intrarea în incapacitate de plată a unor companii chineze, mai ales imobiliare, precum şi ale unor şocuri provocate de incertitiudinile externe.

Riscurile includ ”oscilarea” acţiunilor şi a pieţelor cu venituri fixe şi posibile defaulturi ale unor companii din sectorul imobiliar, a spus Zou Lan, directorul pentru pieţe financiare al băncii centrale, transmite CNBC.

Acesta este cel mai recent avertisment dat în ultimele săptămâni de un oficial de rang înalt din China referitor la riscurile de pe piaţa internă.

ADVERTISING

Indicele compozit Shanghai aproape a stagnat în acest an, în timp ce indicele american S&P 500 a urcat cu peste 5%.

Pandemia de coronavirus şi volatilitatea mare a fluxurilor internaţionale de capital au şocat, la rândul lor, piaţa financiară internă, a spus Zou.

”Pieţele de acţiuni, obligaţiuni şi de mărfuri se confruntă cu riscuri de oscilaţii. Un număr mic de grupuri de companii se află încă în perioada în care sunt expuse riscurilor, companii mijlocii şi de calitate scăzută au încă dificultăţi, iar riscul de default este destul de mare”, a afirmat Zou.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceasta a adăugat că presiunea exercitată de creşterea preţurilor locuinţelor în unele oraşe ”supraîncălzite” este relativ mare, iar posibilitatea intrării în incapacitate de plată a datoriilor şi alte riscuri în rândul companiilor imobiliare mici şi mijlocii puternic îndatorate merită urmărită.

Guvernul chinez a anunţat luna trecută că în acest an are ca obiectiv o creştere a PIB de peste 6%. Mulţi analişti au spus că această ţintă conservatoare permite autorităţilor să răspundă unor probleme pe termen lung, cum ar fi acumularea de datorii.

ADVERTISING

Raportul între datorii şi PIB al Chinei a urcat la 285% la sfârşitul trimestrului trei din 2020, de la o medie de 251% în perioada 2016-2019, potrivit unui raport realizat de Allianz.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇