Cei mai bogați 10 oameni din lume și-au dublat averea în pandemie şi zilnic a apărut câte un nou miliardar

Cei mai bogați 10 oameni din lume și-au dublat averea în pandemie şi zilnic a apărut câte un nou miliardar

Pandemia i-a ajutat pe cei mai avuți oameni din lume să ajungă și mai bogați, însă a dus la creșterea numărului celor săraci, arată ultimul raport al organizației caritabile Oxfam. Iar sărăcia înseamnă moarte, în multe locuri de pe glob.

În cele mai sărace țări ale lumii, scăderea veniturilor a generat, în medie, câte 21.000 de morți, în fiecare zi, arată raportul. În acest timp, cei mai bogați zece oameni din lume și-au dublat averile, per total, față de martie 2020, când Covid-19 a devenit o problemă globală, scrie BBC.

ADVERTISING

Raportul Oxfam vine în fiecare an înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos, când cei mai bogați și mai puternici se adună într-o cochetă stațiune de schi din Elveția pentru a pune țara la cale. Ediția de anul acesta, programată pentru această săptămână, va fi online, din cauza pandemiei, la fel ca anul trecut.

Un nou miliardar la 26 de ore

„Ce vedem anul acesta este fără precedent. A apărut câte un nou miliardar aproape zilnic, în timpul pandemiei, în timp ce 99% din populația lumii o duce mai rău, din cauza carantinei, a scăderii comerțului internațional, a diminuării turismului. Drept urmare, încă 160 de milioane de oameni au fost împinși în sărăcie”, spune Danny Sriskandarajah, șeful Oxfam Marea Britanie, care subliniază că „este ceva profund greșit în sistemul economic”.

ADVERTISING

Conform revistei Forbes, citată de Oxfam în raport, cei mai bogați 10 oameni din lume sunt: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet.

Averile lor cumulate au crescut de la 700 la 1,5 miliarde de dolari, în timpul pandemiei, însă există variații importante ale creșterilor individuale. De exemplu, averea lui Musk a crescut cu peste 1.000%, mulțumită succesului Tesla, în vreme ce averea lui Bill Gates a sporit cu „numai” 30%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇