Ce trebuie să știi despre calitatea materialelor de construcții

Foto: unsplash

Proiectele de construire necesită întotdeauna materiale de construcții de calitate care să garanteze siguranța și durabilitatea construcțiilor. Există o multitudine de aspecte care influențează calitatea materialelor de construcții, iar despre acestea discutăm în cele ce urmează.

Cumpără materialele de construcții din magazine specializate

Un aspect foarte important care ține de calitatea materialelor este tocmai magazinul din care cumperi, respectiv depozitul de materiale de construcții. Unele ar putea să nu aibă spații de depozitare potrivite sau stocuri suficiente, caz în care ar fi necesar să alegi produse relativ similare, dar ale căror caracteristici să nu fie la fel de bune.

ADVERTISING

Este recomandat să cumperi din magazine specializate, depozite de materiale de construcții care au colaborări cu producători serioși care îți garantează că materialele respectă standardele de calitate. În plus, în unele depozite de materiale de construcții poți beneficia de anumite facilități, promoții, unele care se pot identifica chiar online. Spre exemplu poți alege un voucher pentru materiale de constructii, care să te ajute să să faci o achiziție mai avantajoasă financiar.

Modul de depozitare a materialelor influențează calitatea 

Când vei merge să cumperi materialele de construcții, fii atent la modul în care acestea sunt depozitate. Materialele cimentoase sunt sensibile la umiditate, chiar dacă ambalajele sunt create pentru a le proteja. În unele cazuri, umiditatea poate afecta structura materialului cimentos până la a-l transforma în adevărate blocuri de piatră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, vopseaua trebuie ferită de surse de căldură, polistirenul are nevoie de ventilație, iar parchetul trebuie ferit de umiditate excesivă. Fiecare material are nevoie de un spațiu de depozitare în concordanță cu cerințele producătorilor, iar tu va trebui să acorzi atenție acestor aspecte dacă îți dorești să beneficiezi de materiale de construcții de calitate. 

Ambalajele deteriorate afectează calitatea materialelor

Dacă am menționat condițiile de depozitare, era normal să discutăm și despre ambalaje. Ambalajul are rolul de a proteja materialul, iar din acest motiv integritatea sa nu trebuie să fie afectată. 

ADVERTISING

Umiditatea, uscăciunea aerului, zăpada sau ploaia sunt aspecte care pot influența calitatea dacă ambalajele nu sunt perfect sigilate. Este recomandată verificarea foliilor de protecție, a cutiilor metalice și, în general, a tuturor detaliilor care țin de calitatea ambalajelor materialelor de construcții. 

Manipularea materialelor influențează calitatea

Felul în care sunt mutate materialele în șantier, dar și în depozite, poate afecta integritatea ambalajelor acestora. De cele mai multe ori, materialele sunt manipulate cu ajutorul unui motostivuitor care poate perfora cu lamele ambalajele acestora. De asemenea, chiar și muncitorii pot cauza prejudicii la nivelul materialelor, mai ales dacă acestea sunt scăpate, trântite sau aruncate. 

Transportul materialelor influențează calitatea

Materialele de construcții sunt adesea transportate cu ajutorul camioanelor, așa că inevitabil pot apărea probleme la transport. Sacii se pot rupe, cutiile de vopsea se pot deschide, iar placajele se pot deteriora. Aceste probleme pot fi evitate prin asigurarea transporturilor și înfolierea temeinică a paleților de materiale, însă, în unele cazuri, în ciuda oricăror măsuri de precauție, se pot întâmpla și mici incidente. 

Este nevoie ca materialele să fie așezate obligatoriu pe paleți în timpul transportului, acoperite cu folii sau prelate, tocmai pentru a limita mișcarea și alunecarea. De asemenea, este important ca materialele deosebit de sensibile să fie transportate în condiții sigure, la viteză mică, cu grijă la problemele care pot apărea din cauza drumurilor defectuoase. 

Pentru a păstra calitatea materialelor este nevoie ca toate părțile implicate, de la producător la transportator, manipulator și client final, să fie atente cu acestea. Materialele de construcții, ca ansamblu, în procesul de construire, oferă protecție, stabilitate și siguranță în exploatare. Până acolo însă și aceste materiale de construcții au nevoie de protecție, deoarece de calitatea lor depinde durabilitatea clădirii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇