Canadienii de la RockTech Lithium investesc 400 de milioane de euro într-o fabrică din România

Canadienii de la RockTech Lithium investesc 400 de milioane de euro într-o fabrică din România

Compania germano-canadiană Rock Tech Lithium și Guvernul României au semnat luni memorandumul de înţelegere referitor la o investiţie de 400 milioane de euro într-o fabrică de producere de materii prime şi componente de tehnologie climatică pentru bateriile litiu-ion destinate maşinilor electrice.

Memorandumul a fost semnat de preşedintele companiei, Dirk Harbecke, și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

Ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere cu RockTech Lithium

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere cu RockTech Lithium, pentru a construi o fabrică în România, investiție de 400 de milioane de euro, pentru producția de materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu)

Publicată de Ministerul Energiei – România pe Luni, 7 martie 2022

”Noi vom opera o mină de litiu în Canada, iar în Europa construim aşa-zise rafinării de litiu. Litiul este componenta cheie pentru baterii. Vom vedea că în câţiva ani majoritatea maşinilor vândute în Uniunea Europeană vor fi complet electrice. Şi toate aceste vehicule au nevoie de litiu.

ADVERTISING

Am învăţat, nu doar în ultimele săptămâni, ci de câţiva ani, că este foarte important pentru Europa să fie independentă de furnizorii de materii prime şi elemente cheie care sunt neceare pentru producţia auto şi marile industrii”, a declarat preşedintele companiei, Dirk Harbecke, citat de News.ro.

O primă unitate de producţie va fi amplasată în Germania la graniţa cu Polonia, iar compania caută acum o a doua locație, ”pentru producţia de convertor (hidroxid de litiu pentru baterii)”, a mai spus Dirk Harbecke, precizând că au fost identificate câteva locaţii posibile în România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul său, ministrul român al Energiei a subliniat că ”litiul este o resursă energetică”.

Nu vorbesc în acest moment de o exploatare a litiului din România, ci vorbim de litiul adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de 400 milioane euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, a mai afirmat ministrul Virgil Popescu.

Se estimează că prin această investiție vor fi create 700 de noi locuri de muncă în mod direct şi indirect.

Briefing de presă

Briefing de presă susținut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de reprezentantul companiei RockTech Lithium, Chairman Dirk Harbecke, la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înțelegere cu RockTech Lithium

Publicată de Ministerul Energiei - România pe Luni, 7 martie 2022

Rock Tech Lithium este o companie germano-canadiană cu sediul în Vancouver, care extrage materia primă pentru hidroxidul de litiu din proiectul său minier din Lacul Georgia din Ontario, Canada. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇