Boris Johnson anunță planul de redresare economică post-Brexit și post-COVID. Spune că nu va fi austeritate

Boris Johnson anunță planul de redresare economică post-Brexit și post-COVID. Spune că nu va fi austeritate

Premierul Boris Johnson va prezenta marţi un vast plan de relansare, bazat pe construcţii de infrastructură, în ideea de a susţine economia britanică afectată de pandemia de coronavirus, au declarat duminică mai mulţi oficiali guvernamentali, informează Reuters şi AFP.

„A fost un şoc enorm pentru ţară, dar ne vom reveni. Dacă COVID-19 a fost un fulger, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecinţe economice. Vom fi gata”, afirmă Boris Johnson într-un interviu acordat tabloidului Daily Mail.

ADVERTISING

"Ţara nu va reveni la austeritate, cum s-a întâmplat în urmă cu zece ani", în perioada fostului premier David Cameron, a dat asigurări Boris Johnson, care va anunţa detaliile planului într-un discurs ţinut marţi.

Izolarea strictă introdusă în luna aprilie s-a tradus printr-o prăbuşire de 20,4% a Produsului Intern Brut, o cădere record după o contracţie de 5,8% a PIB în luna martie.

Publicaţia The Observer susţine că fără un ajutor suplimentar din partea statului, rata şomajului ar putea atinge un nivel fără precedent după anii 1980, depăşind vârful de 3,3 milioane de şomeri înregistrat în 1984.

ADVERTISING

La rândul său, ministrul britanic de Interne, Priti Patel a afirmat că guvernul este hotărât să repună Marea Britanie în mişcare.

"Punem acum la punct un plan de relansare, o foaie de drum care se va concentra pe infrastructură…concentrat pe drumuri, internet în bandă largă, lucrurile care vor ajuta la crearea de locuri de muncă dar vor furniza şi servicii şi creştere economică şi oportunitate în întreaga ţară" a declarat Priti Patel într-un interviu pentru postul de televiziune Sky News.

Economia britanică a fost afectată de instituirea izolării în efortul de a încetini propagarea SARS-CoV-2 şi chiar dacă activităţi neesenţiale au fost autorizate să se redeschidă săptămâna trecută, multe întreprinderi, în special în sectoarele hotelier şi agrement au rămas închise.

ADVERTISING

Lovitura a fost cu atât mai puternică pentru britanici, care tocmai finalizaseră îndelungatul proces de ieșire din Uniunea Europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇