Boloș, mândru că ne împrumutăm cu succes și în Japonia

Boloș, mândru că ne împrumutăm cu succes și în Japonia

Prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai a României s-a bucurat de succes, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. El spune că împrumutul de circa 200 de milioane de euro va fi folosit pentru a implementa proiectele strategice ale României pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Prima emisiune de obligaţiuni verzi Samurai a României, pe piaţa de capital japoneză, de aproximativ 200 milioane euro, s-a bucurat de succes în rândul mediului investiţional, stabilind o punte între investitorii japonezi şi Statul român după o serie de discuţii cu potenţialii viitori investitori instituţionali în Japonia, anul trecut.

ADVERTISING

Prin emiterea întregii tranzacţii în format verde, Ministerul Finanţelor a creat, pe de o parte, o atractivitate suplimentară pentru aceste obligaţiuni şi, pe de altă parte, asigură resursele necesare implementării proiectelor strategice din domeniul combaterii schimbărilor climatice, obiectiv naţional în acord cu politicile naţionale şi internaţionale.

Această primă emisiune reflectă încrederea investitorilor internaţionali în perspectivele economiei româneşti", a transmis ministrul Marcel Boloş, într-un comunicat.

ADVERTISING

Emisiunea a fost realizată în trei tranşe:

  • 22 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, cu un randament de 2,10% pe an
  • 3,6 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,63% pe an
  • 7,4 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 7 ani şi un randament de 3,14% pe an

Fondurile obţinute din această emisiune vor fi decontate în data de 11 octombrie 2024.

Ministerul Finanțelor spune că tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2024, dar are în vedere și „diversificarea bazei investiţionale pentru instrumentele de datorie emise de statul român”.

ADVERTISING

De asemenea, precizează că au existat ordine de cumpărare atât din partea fondurilor publice, fondurilor de pensii, şi de investiţii şi regionale japoneze cât şi dinspre investitori offshore.

În urma acestui succes, se intenţionează emiterea frecventă de obligaţiuni Samurai, se mai arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Tranzacţia a fost intermediată de către Daiwa Securities Co.Ltd., Mizuho Securities Co.Ltd., Nomura Securities Co.Ltd. şi SMBC Nikko Securities Inc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇