Noi acuzații privind programul Casa Verde 2024: Este imposibil ca documentele să fie depuse în 30 de secunde! AFPM dă vina pe buget

Noi acuzații privind programul Casa Verde 2024: Este imposibil ca documentele să fie depuse în 30 de secunde! AFPM dă vina pe buget

Înscrierea beneficiarilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – Regiunea Bucureşti – Ilfov a generat, vineri, noi acuzaţii de fraudă, mulţi dintre cei care nu au reuşit să depună dosarele considerând că este imposibil ca documentele să fie depuse în 30 de secunde.

Oamenii vorbesc despre furt şi cer reluarea înscrierilor şi modificarea procedurilor. Oficialii Administraţiei Fondului Pentru Mediu (AFM) zic că de vină ar fi bugetul mai mic al Bucureștiului, comparativ cu regiunile, care conțin mai multe județe.

ADVERTISING

Foarte multe persoane comentează, în mediul online, procedura de înscriere în Programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Şi în sesiunea asta (ca şi în celelalte) a fost mare bataie de joc”, scrie cineva pe contul de Facebook al AFM.

„Personal, am completat formularul în 1 min 25 de sec, completând extrem de repede toate câmpurile necesare şi uploadand documentele cerute (cu o conexiune cât se poate de bună şi după ceva antrenament în prealabil) și-mi este destul de clar ca multe dintre cele 3804 de dosare înregistrate pentru București / Ilfov au fost prin metode dubioase...”, scrie o altă persoană.

„Nu cumva cei care folosesc acele programe pentru a introduce datele dosarului în 15 secunde ar putea fi acuzaţi de furt? De ce nu există normalitate şi egalitate în depunerea acestor dosare?”, spune o altă persoană.

ADVERTISING

„Vă rog să spuneți pentru fiecare sesiune care a fost cel mai rapid timp de depunere şi să faceți o statistică procentual câţi au depus sub 30s (...) Dacă nu veniți cu o astfel de statistică, înseamnă ca vreți să ascundeți faptul ca înscrierile nu sunt corecte și procesul de înscriere e unul care a fost furat de niște băieți deștepți”, acuză o altă persoană.

În urma numeroaselor comentarii, AFM a transmis, vineri după-amiază precizări.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicaţie informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca şi anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor.

ADVERTISING

Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a transmis instituţia.

Potrivit acesteia, bugetul alocat pentru fiecare regiune a fost stabilit în funcţie de numerele cadastrale înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI.

„Astfel, în cazul Regiunii Bucureşti – Ilfov este alocat cel mai mic buget dintre toate regiunile, în valoare de 114.120.000 lei, de două sau chiar de trei ori mai mic faţă de alte regiuni care au în componenţă mai multe judeţe.

Cererea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice este una extrem de mare, astfel că numărul de accesări în aplicaţia informatică între orele 9:55 – 10:03 a variat între 1,26 - 2,49 milioane, în funcţie de regiune.

Totodată, pentru a se asigura accesul echitabil la resurse, platforma oferă în timp real informaţii referitoare la epuizarea bugetului pe fiecare regiune, aceste date fiind publicate pe site-ul oficial al Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a mai transmis AFM.

Astăzi, 04 octombrie 2024, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov.

Bugetul de 114.120.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 3.804 persoane fizice.

Potrivit Asociației Prosumatorilor, există suspiciuni de implicare a unor mercenari IT și de folosire a AI şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024. Prin urmare, dosarele validate la viitoarele ediții ale programului ar trebui să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇