Antreprenorii români se bazează pe capital propriu. „Capitalul românesc”, organizat anual de Romanian Business Leaders, aduce soluții pentru finanțare

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
RBL-Capitalul-romanesc-2024-1080-x-1080-px

Lipsa cererii este cea mai presantă problemă pentru mediul de business la finalul anului

Romanian Business Leaders (RBL) a realizat recent un sondaj online care dezvăluie principalele provocări cu care se confruntă companiile din România. La finalul anului 2024, lipsa cererii și accesul limitat la surse externe de capital rămân obstacolele majore. Într-un context economic dificil, două treimi dintre respondenți (65%) au apelat la resurse proprii pentru a-și susține afacerile, iar 52% le consideră principala sursă de finanțare în acest an.

Pentru a răspunde acestor nevoi stringente, Romanian Business Leaders organizează pe 26 noiembrie, la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, evenimentul Capitalul românesc, dedicat soluțiilor de finanțare și dezvoltare pentru mediul de afaceri.

ADVERTISING

Principalele surse de finanțare în 2024

Cei peste 220 de antreprenori respondenți la acest sondaj au ales ca alte surse de capital utilizate în 2024:

  • Credite bancare (20%)
  • Credite comerciale (15%)
  • Credite de la acționari (13%)

Probleme mediului de afaceri și factorii de presiune ai anului 2025

Pentru anul viitor, antreprenorii estimează că provocările vor crește, condițiile de eligibilitate pentru finanțare (37%), costul finanțării (34%) și dificultatea accesului la capital (30%) fiind percepute drept principalele presiuni financiare.

ADVERTISING

Pe lângă provocările legate de finanțare, studiul arată că lipsa cererii (38%) este cea mai presantă problemă pentru mediul de afaceri la finalul acestui an, urmată de disciplina la plată (29%). Doar 19% dintre respondenți afirmă că accesul la finanțare este principala problemă la finalul anului 2024, în timp ce costurile de producție sunt o presiune pentru 13% dintre aceștia.

RBL Capitalul românesc 2024: soluții concrete pentru provocările antreprenorilor

Ajuns la cea de-a V-a ediție, Capitalul românesc oferă un cadru dinamic și interactiv în care participanții pot discuta direct cu experți financiari și lideri de business despre:

ADVERTISING
  • Cum se poate dezvolta un oraș pentru antreprenori,
  • Contextul macroeconomic,
  • Fonduri locale de investiții,
  • Fonduri de venture capital și private equity,
  • Fuziuni și achiziții, listări la bursă și accesarea fondurilor europene,
  • Importanța reputației în procesul de atragere de finanțări,
  • Cum se poate pierde o finanțare.

Antreprenorii români se confruntă cu numeroase bariere în accesarea finanțării, multe afaceri bazându-se pe capitalul intern. Tocmai de aceea, evenimentul Capitalul românesc este conceput pentru a oferi soluții practice, conectând participanții cu experți și investitori care îi pot sprijini în dezvoltarea afacerilor, prin discuții aplicate, studii de caz și oportunități valoroase de networking.

Participanții la Capitalul românesc vor avea acces la:

  • soluții aplicabile pentru atragerea de capital,
  • o înțelegere mai clară a instrumentelor financiare disponibile,
  • oportunități de a colabora direct cu investitori și finanțatori.

Într-un context economic incert, Capitalul românesc oferă antreprenorilor și profesioniștilor din business acces la informații, parteneri și soluții adaptate pentru a înțelege mai bine mecanismele de finanțare și a lua decizii strategice.

Găsește soluții pentru afacerea ta

Participă pe 26 noiembrie la JW Marriott Grand Hotel Bucharest și conectează-te cu cei mai experimentați experți și investitori din România!

Detalii și înscrieri pe www.conferinte.rbls.ro/capitalul-romanesc-2024 .

Despre Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație imparțială, apolitică. RBL este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru dezvoltarea unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Acestea sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunității RBL din București și cele 6 filiale locale. Mai multe pe www.rbls.ro.