Ambasadoarea SUA a mers în comuna care va avea primele mini reactoare nucleare din Europa. Ministrul Energiei: Proiectul va fi cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah (Galerie Foto)

Ambasadoarea SUA a mers în comuna care va avea primele mini reactoare nucleare din Europa. Ministrul Energiei: Proiectul va fi cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah (Galerie Foto)

Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti este, conform discuţiilor cu NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Nu vreau să avansez vreo cifră. Acesta este scopul fazei a doua în care proiectul intră, să detalieze tot ce e necesar de făcut, bugetul proiectului, inclusiv să amenajeze structura financiară care va susţine această investiţie. Ce pot să vă spun, din discuţiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doiceşti este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%. În cifra de 9 miliarde dolari din SUA intra şi costul de finanţare, intrau şi multe alte lucruri”, a spus Burduja.

ADVERTISING

În noiembrie 2023, Asociaţia Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunţat, printr-un comunicat, că, în pofida eforturilor semnificative ale ambelor părţi pentru dezvoltarea CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea. Prin urmare, UAMPS şi NuScale au stabilit de comun acord că renunţarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părţi, unul dintre motive fiind costurile investiţiei.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a precizat, la Doiceşti, că în materie de structură de finanţare se va merge pe nişte structuri de finanţare clasice, respectiv parte equity şi parte de împrumuturi, care sunt în concordanţă cu consensul OCDE.

ADVERTISING

„Pentru că vom apela la bănci de export şi la bănci pentru finanţare din simplul motiv că acestea vor permite o perioadă de graţie a plăţii împrumuturilor pe perioada construcţiei de şase luni de la punerea în funcţiune. Deci, atunci când vom face primele încasări", a explicat Ghiţă.

În ceea ce priveşte decizia finală de investiţie, el a subliniat că în calendarul final se prevede ca la finele FEED 2 (Front End Engineering and Design) să existe un contract de certitudine şi atunci se va lua o primă decizie de investiţie, probabil în februarie-martie anul viitor. După aceea va mai exista o reeevaluare a deciziei de economicitate, ţinta primului modul, al punerii sale în funcţiune, fiind finele lui 2029.

ADVERTISING

Ministrul Energiei a subliniat că schema pentru contracte pentru diferenţă va fi o opţiune pentru finanţarea proiectului.

„Categoric, ea este o opţiune, dar acum facem o pregătire cu aceste contracte pentru diferenţă pentru energie verde, parcuri solare, parcuri eoliene. După cum ştiţi ne pregătim de licitaţii anul acesta, anul viitor, 5.000 MW în total. Cu siguranţă, pe baza acestui model, o opţiune sunt contractele pentru diferenţă", a punctat Burduja.

În ceea ce priveşte amplasamentul proiectului, directorul general al Nuclearelectrica a afirmat că au fost evaluate mai multe amplasamente începând din 2020, iar Doiceşti este candidat preferenţial.

„Conform metodologiei CNCAN, selectezi un amplasament - ai o listă de mai multe amplasamente - şi primul amplasament faţă de care sunt cele mai mari şanse ca el să fie confirmat în urma unor studii specifice, lucru care urmează să se deruleze în etapa ulterioară a proiectului, acela este amplasamentul candidat preferenţial. E o măsură de deriscare a investiţiei. Decât să te împrăştii cu finanţarea şi să analizezi mai multe amplasamente... Într-adevăr, confirmarea sa necesită nişte costuri nu tocmai mici. Asta e o metodă prudenţială. Vă aduc aminte că am avut mai multe vizite ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, mai multe misiuni, care ne-au confirmat metodologia şi abordarea de deriscare.(...) Amplasamentul va fi confirmat pe deplin în momentul în care terminăm toate aceste studii care urmează a fi derulate în faza următoare a proiectului şi este autorizat ca amplasament final de CNCAN", a spus Ghiţă.

Luni a avut loc la Doiceşti evenimentul „Energie pentru generaţia următoare", organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear. La eveniment au participat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, CEO RoPower, Melania-Simona Amuza şi Deputy Group CEO E-Infra, Gianina Pelea.

Vizita pe amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doiceşti a avut loc în perioada de tranziţie a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este aşteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcţie şi peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

Durata de viaţă a noii centrale SMR de la Doiceşti este de peste 60 de ani, de la punerea în funcţiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul este unul generaţional care va produce energie curată, sigură şi fără emisii de carbon în atmosferă şi un punct cheie în angajamentul României de a-şi tripla capacităţile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇