Miracol sau miraj? Reportaj Politico la Doicești, comuna din România unde vor fi primele mini reactoare nucleare din Europa

Miracol sau miraj? Reportaj Politico la Doicești, comuna din România unde vor fi primele mini reactoare nucleare din Europa

Jurnaliștii de la Politico au venit în România să vadă locul unde vor fi construite primele mini reactoare nucleare din Europa.

Este vorba de localitatea dâmbovițeană Doicești, unde americanii de la NuScale vor construi 6 astfel de mini reactoare, pe locul unei foste centrale electrice pe cărbune, închisă în urmă cu 10 ani.

„Este un experiment pe care Europa îl urmărește cu atenție. În ultimele luni, multe state din blocul comunitar s-au arătat interesate să construiască reactoare similare în speranța de a reanima comunitățile din jurul fostelor mine de cărbune și a contribui la atingerea țintelor climatice”, scriu cei de la Politico, precizând că tehnologia, chiar dacă teoretic are mare potențial, nu este încă demonstrată în practică.

ADVERTISING

Publicația amintește că Bucureștiul sparge gheața ca prima țară din UE care aprobă și reglementează această nouă tehnologie, planul fiind ca până în 2030 să construiască la Doicești măcar unul din cele 6 mini-reactoare.

Comparat cu un reactor obișnuit, noua tehnologie e extrem de mică în dimensiuni, dar generează până la 300 de megawatti - undeva între jumătate și a cincea parte din ceea ce produce o centrală nucleară convențională.

La Doicești planurile sunt ca aceste reactoare să pompeze hidrogen și electricitate în „prima fabrică de oțel verde a Europei” și într-o fabrică de ciment, a declarat pentru publicație Cosmin Ghiță, CEO-ul companiei Nuclearelectrica, ce deține 50% din proiect.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Readucem viață într-o comunitate care a pierdut un contributor economic major”, a mai spus Ghiță, arătând că vor fi create până la 4.000 de locuri de muncă la nivel local.

Și primarul localității e bucuros. Social-democratul Constantin Stroe conduce Șotânga învecinată de 24 de ani și povestește că a crescut într-un bloc de unde vedea termocentrala Doicești, întinsă pe 40 de hectare, fiind inima comunități. A fost acolo și când s-a închis, 3.000 de oameni fiind dați rând pe rând afară.

„A fost colaps total, a fost o pierdere de încredere în viitor, pentru că oamenii nu mai aveau perspective”, le-a spus primarul jurnaliștilor, explicându-le că la scurt timp un sfert din populația muncitoare a localității de 7.000 de suflete a plecat din zonă.

ADVERTISING

„Familiile au fost destrămate, unii au rămas, alții au plecat în străinătate la muncă”, le-a mai spus Stroe, care se așteaptă ca proiectul mini reactoarelor să atragă în zonă și alte afaceri și să fie începutul unui viitor înfloritor.

Singura problemă, scriu cei de la Politico, este că aceste mini reactoare nu există cu adevărat încă. Și jurnaliștii care au fost acolo spun că le vine greu să creadă că o astfel de tehnologie va prinde viață în 6 ani, printre munții de moloz acoperiți cu zăpadă, în locul în care a fost termocentrala Doicești.

Deși versiuni anterioare ale tehnologiei au reușit să alimenteze submarine nucleare, portavioane sau spărgătoare de gheață, doar două modele din 108 în total sunt operaționale astăzi, în Rusia și în China.

Asta nu numai că ridică probleme în ce privește siguranța, dar ar putea să nici nu aibă utilizările promise și să fie și costisitoare.

Așadar, Europa urmărește cu atenție cum se va încheia pariul românesc - va aduce prosperitate, locuri de muncă și investitori, făcându-ne pionieri la nivelul blocului comunitar, sau va arunca pe apa Sâmbetei miliarde din banii contribuabililor și va rata țintele climatice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇