Agenţia de rating Fitch vorbeşte despre criza politică din România care ar putea influenţa atât aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, cât şi ratingul de ţară.
”Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt esenţiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României”, a transmis, marţi, Fitch Ratings.
UPDATE În acest context, premierul Florin Cîţu a dat asigurări că programul de reformă va continua, dar şi că România are venituri mai mari la buget şi poate să reducă deficitul bugetar.
"Am discutat, discut cu agenţiile de rating, ştiţi foarte bine, de două, trei ori pe an, voi avea şi acum discuţii cu agenţiile de rating, le voi explica că programul de reformă merge mai departe. PNL este un partid responsabil, un partid care nu este format din copii răsfăţaţi care îşi iau jucăriile şi pleacă la prima problemă, un partid care este interesat de guvernarea României şi de reformele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare, toate reformele pe care le-am asumat în programul de guvernare.
Iar agenţia de rating, vom arăta şi faptul că avem venituri mai mari la buget, putem să reducem deficitul bugetar şi ne ţinem de calendarul de reducerea deficitului bugetar acceptat de Comisia Europeană în primăvară", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă.
Agenţia face un scurt istoric al crizei guvernamentale din România, apreciind că ”tensiunile dintre PNL şi USR-PLUS au crescut în ultimele săptămâni”.
Agenţia se referă şi la faptul că sondajele recente arată PSD într-o poziţie foarte bună, cu posibilitatea de a forma Guvernul, în cazul unor alegeri.
”Acest lucru ar putea presa celelalte părţi să facă compromisuri pentru a-şi păstra puterea”, afirmă agenţia.
Scăderea deficitului
Specialiştii Fitch vorbesc despre ”ambiţioasa agendă de reformă a coaliţiei” care s-a confruntat deja cu obstacole.
”Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei.
Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care Guvernul o aştepta iniţial până la sfârşitul lunii septembrie”, mai arată Fitch.
Agenţia se referă şi la necesitatea scăderii deficitului, aşa cum Guvernul coaliţiei s-a angajat, dar apreiază că ”s-au făcut puţine progrese în ultimele luni şi acum perspectivele de implementare rapidă s-au diminuat şi mai mult”.
”Fără o reformă mai profundă vor persista provocări fiscale de lungă durată şi riscuri fiscale şi externe mai largi (…) Acţiunile pozitive de rating ar necesita încrederea că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează datoria publică generală / PIB pe termen mediu.
Lipsa de progrese în implementarea reformelor, care să ducă la o creştere mai rapidă decât cea prevăzută a datoriei publice, ar putea duce la acţiuni negative de rating”, mai arată agenţia.
Aceasta anunţă că următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.
Miniștrii USR PLUS și-au depus, marți dimineață, demisiile la cabinetul premierului Florin Cîțu, a anunțat copreședintele formațiunii Dan Barna.
”În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris Dan Barna pe Facebook.