Una dintre principalele probleme în domeniul afacerilor în construcții este reprezentată de costuri. Costurile mari, pentru fiecare etapă de lucru și pentru muncitori sunt completate de costurile care țin de utilajele folosite în construcții, așa că îți prezentăm în cele ce urmează câteva sfaturi care te pot ajuta să optimizezi zona financiară a afacerii tale.
Închiriază utilajele în loc să le achiziționezi
Cu siguranță știi cât costă utilajele de mare putere în construcții, iar acest lucru îți poate da planurile peste cap atunci când vine vorba despre achiziții. Totuși, în loc să blochezi banii în achiziții majore, poți la fel de bine să închiriezi aceste utilaje. Dacă ai nevoie de un buldozer caterpillar sau de un excavator, de un compactor sau de un încărcător, fiecare dintre aceste utilaje poate fi închiriat, iar acest lucru va scădea simțitor costurile.
Vei vedea că închirierea te poate ajuta pe mai multe planuri, mai ales dacă nu ai spațiu pentru a depozita toate utilajele necesare în construcții. Firmele de închiriere a acestor utilaje îți poate trimite, în baza contractului, utilajele în șantier, urmând ca lucrările tale să se desfășoare conform planului de lucru stabilit în șantier.
Angajează un operator profesionist
Costurile pe care le ridică un profesionist care știe să mânuiască utilajele este cu siguranță mai mic decât costurile ridicate de un începător care poate deteriora utilajele. Practic, un operator profesionist este deja familiarizat cu modul de operare al utilajelor, cu modul de lucru și cu tot ceea ce presupune automatizarea, în vreme ce un începător ar trebui să deprindă treptat aceste taine. În plus, un începător poate deteriora utilajele sau le poate opera greșit, iar acest lucru poate conduce către defecțiuni majore.
Spre exemplu, în unele cazuri excavatoarele au nevoie să treacă pe porțiuni foarte mici de pământ, iar o persoană care nu știe să opereze un astfel de utilaj nu va ști cum să facă acest lucru. Utilajele se pot răsturna, pot cădea sau pot întâmpina dificultăți mecanice, iar aceste lucruri necesită un operator profesionist care să știe exact care sunt soluțiile potrivite în orice context.
Fă revizii periodice utilajelor
Ca și în cazul mașinii personale, este cu mult mai ușor să previi decât să tratezi așa că identifică problemele încă dinainte ca acestea să apară. Utilajele de mare putere din construcții au nevoie de reglaje periodice, de verificări și de mentenanță, astfel încât ele poată lucra cu ușurință.
O simplă defecțiune se poate transforma treptat într-o adevărată problemă pe care, dacă o descoperi la timp, ai toate șansele să o remediezi în timp util. Cere ajutorul specialiștilor în domeniu, care pot face verificările necesare și cumpără piesele de schimb sau accesoriile de care aceste utilaje au nevoie pentru a-ți asigura munca pe șantier.
Optează pentru utilaje multifuncționale
Un utilaj versatil te va ajuta să eficientizezi costurile deoarece nu vei mai avea nevoie de alte utilaje suplimentare. Buldoexcavatoarele sunt exemplul perfect în acest sens, deoarece acestea pot fi deopotrivă încărcătoare frontale, dar și excavatoare cu ajutorul cărora poți realiza diferite tipuri de săpături. Buldoexcavatoarele sunt utilaje de mare putere, relativ scumpe, însă făcând un calcul rapid vei vedea că mai mult te vor costa mai multe utilaje decât unul singur care să facă munca tuturor acestora.
Utilajele pentru construcții fac parte din investițiile pe care trebuie să le faci dacă dorești să realizezi lucrări de calitate. Totuși, este bine să știi că soluțiile există pentru reducerea costurilor, așa că implementează acea idee care ți se potrivește cel mai bine și eficientizează valoarea investițiilor în aceste utilaje.