Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că Ministerul Transporturilor, cel al Finanţelor Publice şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) sunt ”performeri” în ceea ce priveşte cheltuirea de fonduri primite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Câciu a precizat că România a cheltuit aproximativ un miliard de euro din totalul de 9,15 miliarde pe care i-a primit până în prezent pentru proiecte în cadrul PNRR.
”Da, performeri sunt. Sunt trei performeri pe care îi menţionez. Este Ministerul Transporturilor unde s-au dus aproape 500 de milioane de euro (…) pe ceea ce înseamnă autostrada A7, autostrada A3, Ministerul Finanţelor pe partea de case de marcat, pe investiţiile făcute de antreprenori, pierderea de venit legată de bonusarea prin lipsa de taxe a celor care au achiziţionat case de marcat, şi MIPE, care are şi el 300 de milioane de euro pe instrumente financiare în cea mai mare parte”, a spus Câciu.
El a subliniat că România a primit până în prezent, din PNRR, 9,15 miliarde de euro din care s-a cheltuit un milirad de euro.
”O să explic şi de ce doar un miliard de euro: practic, când am preluat mandatul, erau cheltuiţi în jur de 400 de milioane de euro, era undeva la 4%, acum suntem undeva la 12% gradul de absorbţie, suntem undeva aproape de media Uniunii Europene, deci am recuperat din zona aceasta în care eram cu foarte puţini bani cheltuiţi”, a explicat ministrul.
El a spus că ”toţi banii pe care România îi are la dispoziţie în prezent din PNRR ar trebui cheltuiţi în anul 2024”.
Luna trecută, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că România a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde euro, care acoperă un număr total de 74 ţinte/jaloane.
Din această sumă, peste 1,85 miliarde de euro reprezintă granturi, iar 811 milioane vor proveni din împrumuturi. Cererea de plată acoperă un număr total de 74 ţinte/jaloane aferente trimestrului III 2022 şi trimestrului IV 2022.