Acord între Romgaz și Exxon pentru vânzarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Acord între Romgaz și Exxon pentru vânzarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

ExxonMobil a ajuns la un acord cu Romgaz prin care au fost stabilite condițiile în care compania românească va achiziționa participația de 50% pe care gigantul american o deținea în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Tranzacția va fi finalizată la începutul anului viitor, după ce Consiliul de Administraţie al Romgaz va aviza acordul şi documentul va fi aprobat de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNGN Romgaz S.A. Apoi, la finalul tranzacției, Romgaz va permite OMV Petrom să acționeze ca operator al perimetrului Neptun Deep.

ADVERTISING

“SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei”, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori București, citat de Economedia.ro.

ADVERTISING

În iulie 2019, ExxonMobil a anunțat partenerii români că vrea să își vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

În iunie anul acesta, Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil, prin care americanii se angajau să nu mai discute în următoarele patru luni cu alte companii despre vânzarea acestui proiect. Iată că la finalul celor 4 luni s-a ajuns la o înțelegere.

Explorările au relevat că în proiectul Neptun Deep se găsesc zăcăminte estimate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇