Deși suntem cel de-al doilea producător din Europa, la iarnă am putea avea probleme serioase cu gazele

Deși suntem cel de-al doilea producător din Europa, la iarnă am putea avea probleme serioase cu gazele

Președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), Cătălin Niță, susţine că la acest moment cantitățile de gaze sunt limitate și că ar trebui să sperăm la o iarnă ușoară, ca să nu avem probleme.

În paralel, consumatori de gaze din industrie au explicat că de luna trecută nu mai reușesc să găsească gaze de cumpărat, în România.

La dezbatarea organizată miercuri, 20 octombrie, de Spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă, directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), Cătălin Niță, s-a referit la semnele de întrebare pe care le ridică modul în care autoritățile vor să ia măsuri, în contextul crizei prețurilor la gaze.

ADVERTISING

„Pun și eu o întrebare. Se iau măsuri și trecem iarna asta. Dar ce facem iarna următoare? Producția de gaze scade. Investitorii ar vrea să facă investiții, dar nu prea sunt lăsați.

Și aici mă refer la Legea Offshore, pe care ne străduim să o modificăm în așa fel încât investitorii să ia decizia finală de investiție (cu excepția Black Sea Oil and Gass, niciun producător nu a decis, însă, să exploateze gazele – n.red.).

Dar și dacă se dau aceste decizii finale, producția (de gaze din Marea Neagră – n.red.) tot nu va începe decât peste câțiva ani. Eu zic să ne oprim puțin din a mai face pe pompierii și de lua măsuri reactive. Și să privim înspre viitor”, a precizat Cătălin Niță.

Plafonarea prețului la gaze - dezbatere

Află totul despre ”Plafonarea prețului la gaze” și alte subiecte fierbinți din piața energiei urmărind înregistrarea dezbaterii în direct de pe spotmedia.ro, din 20 octombrie, la care au participat:◾ Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG (Federația Patronală Petrol și Gaze)◾ Daniela Dărăban, Director Exectutiv, ACUE◾ Adrian Tudora, Administrator Special, ELCEN◾ Adrian Dumitru, CFO, Chimcomplex◾ Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă◾ Gabriel Kolbay, jurnalist

Publicată de spotmedia.ro pe Marţi, 19 octombrie 2021

Directorul executiv al FPPG a mai spus că, la acest moment, cantitățile de gaze din România sunt limitate.

ADVERTISING

„Producția de gaze, acum, este destul de limitată. Nu mai sunt cantități însemnate (pe piață - n.red.). Dar nu am semnal din partea nimănui că urmează să se întâmple ceva rău (în sensul unei diminuări bruște a producției curente, în viitorul apropiat – n.red.). Dar, într-adevăr, cantitățile de gaze pentru această iarnă sunt destul de limitate. Și sperăm la o iarnă ușoară”, a mai spus Cătălin Niță.

Chimcomplex: În septembrie, n-am găsit gaze în România

Și Adrian Dumitriu, Chief Financial Officer (CFO) al Chimcomplex – unul dintre cei mai mari producători de chimice din regiune -, a spus că încă de luna trecută, în România, nu se mai găseau cantități însemnate de gaze.

ADVERTISING

„Noi am încheiat contractul pentru furnizare de gaze la sfârșitul lunii septembrie. Și am constatat cu stupoare că în România nu se mai găsește gaz. Respectiv, în luna septembrie – când nouă ne expira contractul precedent – am încercat să încheiem contracte cu unul dintre cei doi mari producători (Romgaz și Petrom – n.red.).

Întotdeauna, de când eram copil, am învățat că România este o țară bogată. Că are multe resurse.

Acum ne asumăm că suntem cel de-al doilea mare producător din Europa. Dar iată că România – al doilea cel mai mare producător de gaze din Europa – nu are gaz.

Nu sunt atât de preocupat de aceste măsuri de plafonare. Dar m-aș fi așteptat la niște măsuri privind disponibilitatea gazului.

Ce se va întâmpla, în timpul iernii? Furnizorii spun că fac tot ce ține de ei pentru a asigura securitatea în alimentare. Dar, de fapt, securitatea în alimentare ar trebui asigurată de cei doi mari producători. Nu cred că se va întâmpla asta.

Și depozitele de gaze sunt destul de jos, neîncărcate. Ceea ce înseamnă că, dacă în România va fi o iarnă cu temperaturi scăzute, vom avea probleme serioase cu alimentarea cu gaz atât pentru industrie, cât și pentru populație.

Pentru mine, este o certitudine că vom ajunge la o astfel de situație, dacă vor scădea temperaturile. Dacă va fi cald, nu vor fi probleme.

Pentru noi, în caz particular, o să începem să luăm măsuri drastice și o să reducem din activitate, cu toate efectele în lanț, adică reducerea de personal și trimitera oamenilor în șomaj tehnic”, a precizat Adrian Dumitriu, CFO al Chimcomplex SA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇