Verificare rovinietă: De unde o cumperi și cum afli dacă a expirat

Verificare rovinietă: De unde o cumperi și cum afli dacă a expirat

Ca și asigurarea RCA, rovinieta are o valabilitate limitată și trebuie reînnoită atunci când aceasta a expirat. Pentru a afla care este termenul limită și pentru a evita o amendă, trebuie să verifici dacă rovinieta este în perioada de valabilitate.

Important de știut: nu se poate efectua o verificare de rovinietă fără seria de șasiu. Pe lângă aceasta, ai nevoie și de numărul de înmatriculare al autoturismului. Iată tot ce trebuie să știi despre procesul de verificare a rovinietei după număr, dar și despre tot ceea ce implică rovinieta și verificarea ei. 

1. Verificare rovinietă - Ce este rovinieta și cine trebuie să o dețină?

Rovinieta reprezintă o taxă pe care șoferii care circulă pe drumurile publice din România trebuie să o achite în mod periodic. De altfel, vinieta (neologism de origine franceză) este o taxă pe care șoferii din orice țară trebuie să o achite pentru a putea circula pe drumurile din țara respectivă, în afara intravilanului municipiilor și ale orașelor reședință de județ. În cazul României, vinieta poartă denumirea de rovinietă, prefixul “ro“ fiind indicativul pentru țara noastră. 

Așadar, dacă o mașină iese din localitate, este obligatoriu ca pentru aceasta să existe o rovinietă achiziționată. Există și situații excepționale, în care plata rovinietei nu este obligatorie. În general, conducătorii auto trebuie să se asigure că pentru autoturismul pe care îl conduc s-a achitat taxa de rovinietă, indiferent dacă sunt sau nu proprietarii mașinii. 

ADVERTISING

Trebuie să mai știi că inclusiv pentru autoturismele înmatriculate în altă țară trebuie să se plătească taxa de rovinietă, pentru ca acestea să poată fi utilizate pe drumurile naționale aflate în exteriorul orașelor, a municipiilor și a reședințelor de județ.

drum printre munți
Foto: Unsplash

Obligativitatea rovinietei s-a stabilit prin intermediul OUG nr. 15/2002 în care se menționează faptul că taxa trebuie achitată pentru ca autoturismele să poată fi utilizate pe drumuri expres, drumuri naționale, drumuri naționale secundare și principale, dar și autostrăzi. 

Excepții de la plata rovinietei 

În anumite situații, nu este necesară achitarea taxei de rovinietă - sunt exceptate de la regulă mașinile cu numere provizorii. Numerele roșii oferă conducătorului posibilitatea de a circula pe o perioadă limitată pe orice drum public. Data limită este reprezentată de data în care mașina este înmatriculată în mod oficial. Sunt exceptate de la plata rovinietei și persoanele cu handicap care conduc o mașină adaptată celor aflați în această situație. 

De asemenea, nu este obligatorie plata rovinietei pentru autoturismele care aparțin de anumite autorități și instituții de importanță națională. Este vorba despre mașinile conduse de angajați ai următoarelor ministere și instituții:

  • Ministerul Afacerilor Interne;
  • Ministerul Apărării Naționale;
  • Administrația Națională a Penitenciarelor;
  • Serviciul de Pază și Protecție:
  • Serviciul de Informații Externe;
  • Serviciul Român de Informații;
  • Inspectoratul Național pentru Controlul Transportului Rutier;
  • Serviciile de Ambulanță;
  • Crucea Roșie;
  • Compania Națională pentru Drumuri și Autostrăzi.
ADVERTISING

Ce riști dacă nu ai rovinieta?

Neachitarea rovinietei constituie contravenție și se pedepsește cu amendă. Este foarte important să efectuezi, din când în când, o verificare a valabilității rovinietei auto, pentru a fi sigur că nu circuli pe drumurile din România fără ca această taxă să fie achitată. Trebuie să știi că amenzile pe care le poți plăti pentru neachitarea rovinietei pot să varieze de la 275 până la 11.900 de lei!

Cuantumul unei astfel de amenzi variază în funcție de categoria din care face parte vehiculul în cauză, astfel:

  • pentru categoria A, amenda este de 275 - 550 lei;
  • pentru categoria B, amenda este de 950 - 1.900 lei;
  • pentru categoriile C și D, amenda este de 1.550 - 3.100 lei;
  • pentru categoriile D și H, amenda este de 2.750 - 5.500 lei;
  • pentru categoria E, amenda este de 3.550 - 7.100 lei;
  • pentru categoria F, amenda este de 5.950 - 11.900 de lei.

Pe parcursul a 30 de zile, un șofer poate fi amendat o singură dată pentru neachitarea rovinietei. Verificarea acestei taxe nu se efectuează de către autorități la fel cum se verifică plata asigurării RCA sau valabilitatea ITP-ului. Pentru a verifica plata rovinietei, se utilizează camere foto speciale, montate pe drumurile extravilane. Acestea pot să verifice cu o precizie foarte ridicată numărul autoturismelor care trec prin dreptul lor. În situația în care se identifică mașini pentru care nu s-a achitat rovinieta, este trimisă la domiciliul proprietarului amenda aferentă. 

autostrada
Foto: Pixabay

Așadar, dacă ai de gând să îți folosești autoturismul în interes de serviciu sau în perioadele de timp liber pe care le ai la dispoziție în afara orașelor trebuie să faci o verificare de rovinietă după numărul de înmatriculare.

ADVERTISING

Cu siguranță te întrebi - mai ales dacă ești un șofer începător sau dacă de abia ți-ai achiziționat un autoturism - „Cum verific dacă am rovinieta valabilă?“.

2. Verificarea rovinietelor - Unde și cum faci asta?

Este recomandat să adopți o conduită preventivă și să te asiguri că ai taxa achitată înainte de a pleca la drum. Firește că, dacă ești o persoană extrem de bine organizată, vei avea notată sau setată într-o aplicație de telefon data sau măcar perioada în care rovinieta expiră. Mai ales că este foarte greu să memorezi o dată exactă, având în vedere că valabilitatea rovinietei poate fi de o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. 

Din fericire există modalități de verificare a rovinietei după numărul de înmatriculare. Cum verifici dacă ai rovinietă, cu ajutorul numărului de înmatriculare? Foarte simplu! Este vorba despre:

  1. Site-ul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) - pe site-ul acestei autorități naționale există o secțiune creată special pentru verificarea rovinietei. Acolo poți verifica dacă ai rovinietă în baza numărului de înmatriculare a mașinii și a seriei șasiului autoturismului pentru care se efectuează verificarea în cauză. Seria șasiului se găsește în cartea de identitate a autoturismului sau în talonul mașinii. 
  1. Alte site-uri - există și alte site-uri și aplicații pe care poate fi verificată valabilitatea unei roviniete. Un exemplu este un site dezvoltat tot de către CNAIR, respectiv erovinieta.ro. În acest caz, pe lângă numărul de înmatriculare și seria șasiului, va fi nevoie să introduci și un cod de verificare pe care platforma îl generează în mod automat. Există și aplicații specializate, prin care poți alege să fii notificat atunci când se apropie data de expirare a plății pe care ai efectuat-o pentru taxa reprezentată de rovinietă. 

De unde poți cumpăra rovinieta?

Odată ce ai descoperit cum verifici rovinieta și ai efectuat o verificare de rovinietă online, vei ști dacă este cazul să plătești această taxă. Există mai multe modalități pentru achitarea ei:

  • rovinieta online - poți achita taxa inclusiv pe site-ul erovinieta.ro, dar și pe alte site-uri special dezvoltate și autorizate de CNAIR în acest sens;
  • rovinieta prin SMS - șoferii au posibilitatea de a plăti taxa de rovinietă și prin SMS la numărul 7500. Este necesar ca în SMS să se precizeze numărul de înmatriculare pe care îl are mașina, fără spațiu între județ, simbolurile numerice și cele trei litere. După numărul scris legat, se lasă un spațiu și se scrie și categoria din care face parte autovehiculul. Un exemplu de SMS trimis la numărul 7500 ar putea fi următorul: CJ25ABC B. Este vorba despre autoturismul cu numărul de înmatriculare CJ 25 ABC, care face parte din categoria B. Ulterior, șoferii primesc un mesaj de confirmare în care se menționează tariful și costul aferent taxei. La acest mesaj, trebuie ca șoferul să răspundă cu textul DA, în cazul în care informațiile primite sunt corecte. Ulterior, șoferul primește un nou SMS prin care se confirmă inclusiv data și ora de expirare a rovinietei. 
  • rovinieta din magazin - există și varianta de a plăti rovinieta în puncte fizice. Poți achita contravaloarea taxei în oficiile Poștei Române, în cadrul benzinăriilor Rompetrol, OMV Petrom, Socar, MOL sau Lukoil. Un avantaj specific al acestei variante constă în faptul că poți să primești la schimb un bon valoric pe care este menționată data la care s-a achitat taxa de rovinietă. Acest detaliu îți poate servi drept reper pentru atunci când vrei să faci o verificare a valabilității rovinietei. 

De ce documente ai nevoie pentru a achiziționa rovinieta? 

Plata acestei taxe poate fi efectuată doar cu ajutorul unor acte prin care să se poată certifica detaliile referitoare la autoturismul pentru care este achitată obligația. Așa cum ai aflat anterior, este necesar să oferi informații precum seria șasiului sau numărul de înmatriculare al autoturismului.

mașina cu cilindree
Foto: Unsplash

Documentele necesare pentru plata rovinietei sunt diferite, însă, în funcție de statutul persoanei care efectuează plata. 

  • Persoanele fizice: au nevoie de talonul vehiculului sau de cartea de identitate a vehiculului, documente în cadrul cărora pot fi regăsite seria șasiului și numărul de înmatriculare. De asemenea, pentru autoturismele înmatriculate temporar, vor fi necesare și documentele vamale. 
  • Persoanele juridice: au nevoie de certificatul de înmatriculare sau talonul mașinii. De asemenea, sunt necesare și copii după aceste documente, dacă se achită rovinieta într-un punct fizic. Copiile trebuie să fie semnate de către director și ștampilate, având pe suprafață și mențiunea că sunt conforme cu originalul. Și în acest caz sunt necesare documentele vamale pentru mașinile înmatriculate în mod temporar. De asemenea, persoana care achită contravaloarea taxei trebuie să prezinte și o carte de identitate. 

Taxa trebuie să fie achitată cu maximum 30 de zile înainte ca cea veche să expire. Din acest motiv, este foarte important să efectuezi o verificare a rovinietei cu numărul de înmatriculare, astfel încât să fii mereu pregătit și să poți circula în condiții de legalitate.

Tarifele pentru roviniete le puteți consulta AICI.

Nu uita că pentru fiecare țară există reguli diferite și tarife distincte în ceea ce privește vinieta. Informează-te bine înainte de a călători și alege să fii în siguranță și în legalitate!