Trebuie să te organizezi din timp și să pui la punct dosarul care conține toate actele necesare pentru cununia civilă, respectiv cununia religioasă.
În acest articol vei afla ce acte îți trebuie pentru cununia civilă, ce acte îți trebuie pentru cununia religioasă, precum și diverse aspecte care pot diferi în funcție de naționalitatea sau vârsta partenerilor.
Cuprins
1. Acte necesare pentru cununia civilă
Cei care au hotărât să facă marele pas și să se căsătorească, trebuie să știe că există o serie de documente necesare, precum și un certificat medical prenupțial. Toate aceste acte trebuie depuse la oficiul stării civile din localitatea unde va avea loc cununia.
În primul rând, cei doi parteneri trebuie să meargă la sediul stării civile pentru a completa împreună, în scris, declarația de căsătorie. În cazul în care, unul dintre parteneri nu se poate prezenta la starea civilă în localitatea unde va avea loc cununia, acesta poate completa declarația la primăria localității de domiciliu sau de reședință care are îndatorirea de a o transmite către primăria localității unde se va oficia căsătoria.
Pe lângă declarația de căsătorie, viitorilor soți li se vor solicita următoarele documente:
- actele de identitate, în original și copie;
- certificatele de naștere, în original și copie;
- certificatul medical prenupțial, eliberat de medicul de familie, care este valabil 14 zile de la data emiterii și care atestă starea de sănătate a partenerilor. Acesta trebuie să cuprindă mențiunea clară că cei doi parteneri se pot căsători;
- declarații pe proprie răspundere ale ambilor parteneri care să ateste faptul că niciunul nu cunoaște motive pentru care căsătoria nu se poate încheia.
Aceste cinci documente sunt solicitate de orice oficiu de stare civilă din toate localitățile de pe teritoriul țării, în condițiile în care ambii parteneri au peste 18 ani și au cetățenie română. În anumite situații speciale, serviciul de evidență a populație va solicita câteva acte suplimentare, după cum urmează:
- în cazul existenței unei căsătorii anterioare a unuia dintre parteneri, acesta trebuie să prezinte documente originale și în copie legalizată, care să ateste desfacerea căsătoriei anterioare (certificatul de naștere al fostului soț și certificatul de căsătorie, cu mențiunea desfacerii căsătoriei, document care să ateste sentința de divorț irevocabilă sau, în cazuri mai nefericite, certificatul de deces al fostului soț).
- în cazul existenței unor grade de rudenie între cei doi parteneri sau în cazul adopției, serviciul de stare civilă va solicita document scris cu aprobarea președintelui Consiliului Județean, în condițiile prevăzute de lege.
Dacă toate aceste documente au fost prezentate la serviciul de stare civilă, căsătoria se va oficia în termeni legali, în a 11-a și a 14-a zi după depunerea declarației de căsătorie. Acest termen de oficiere include și ziua în care a fost depusă cererea, cât și ziua în care se oficiază căsătoria. Există totuși și o excepție de la regulă, când căsătoria se dorește a se realiza înainte de împlinirea sau expirarea termenului legal de 10 zile, în cazul în care se dorește încheierea căsătoriei înainte de nașterea unui copil. Această situație necesită însă aprobarea primarului localității unde se oficiază cununia civilă.
În ce privește locul oficierii căsătoriei, aceasta este sediul serviciului de stare civilă din localitatea de domiciliu a unuia dintre soți. Cu aprobarea primarului, cununia se poate oficia și în afara sediului în cazul persoanelor în incapacitate de a se prezenta din cauza unor afecțiuni fizice sau în cazul persoanelor care săvârșesc pedepse cu privare de libertate.
Pentru oficializarea căsătoriei, viitori soți trebuie să fie însoțiți de către doi martori. Aceștia trebuie să prezinte actul de identitate și să semneze certificatul de căsătorie al celor doi parteneri, rolul lor fiind de a atesta faptul că soții și-au exprimat liber consimțământul de a se căsători și că n-au fost condiționați de nimeni.
Viitorii soți vor comunica ofițerului stării civile numele de familie pe care doresc să îl poarte în timpul căsătorie, existând opțiunea ca ambii soți să-își păstreze numele de dinainte de căsătorie sau să le unească. Exact așa cum vedem și în filme, există posibilitatea ca orice persoană aflată de față la oficierea căsătoriei să se opună acesteia. Acest demers se va realiza doar în scris și va fi nevoie de dovezi care să susțină acest lucru.
După încheierea ceremoniei de oficializare a căsătoriei, cei doi soți vor semna în registrul actelor de stare civilă, acolo unde se va întocmi documentul în baza căruia se va elibera certificatul de căsătorie.
2. Acte necesare pentru căsătoria cu un cetățean străin (căsătorie mixtă)
În cazul în care unul dintre soți are cetățenie străină, atunci lucrurile se schimbă puțin, în sensul în care documentele solicitate de către oficiul de stare civilă sunt diferite, și anume:
Soției/soțului cu cetățenie străină i se vor solicita următoarele acte:
- actul de identitate (pașaport cu viză sau permis de ședere), în original și copie;
- certificatul de naștere, cu apostilă sau supralegalizat, în original și copie, tradus și legalizat în România;
- în cazul existenței unei căsătorii anterioare, se va solicita și sentința de divorț sau certificatul de deces, după caz;
- dovada eliberată de ambasadă sau oficiile consulare acreditate ale țării de origine, prin care să se ateste faptul că partenerul este eligibil pentru căsătorie și că îndeplinește toate condițiile de bază cerute de legea sa națională pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul țării noastre;
- cetățenii ai căror state de origine nu au ambasadă sau oficii consulare acreditate în țara noastră vor da o declarație pe propria răspundere prin care să ateste faptul că nu sunt căsătoriți și că îndeplinesc condițiile de bază cerute de legea lor națională pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul țării noastre, declarație ce trebuie autentificată și legalizată de un notar public;
- declarație notarială prin care să se ateste faptul că îndeplinesc cerințele de bază cerute de legea română, că nu există niciun impediment pentru încheierea căsătoriei și, de asemenea, să se specifice numele de familie pe care îl va purta pe timpul căsătoriei.
Soțului/soției cu cetățenie română i se vor solicita următoarele documente:
- actul de identitate, în original și copie;
- certificatul de naștere, în original și copie;
- în cazul existenței unei căsătorii anterioare, se va solicita și sentința de divorț sau certificatul de deces, după caz;
- declarație notarială prin care să se ateste faptul că îndeplinește cerințele de bază cerute de legea română, că nu există niciun impediment pentru încheierea căsătoriei și de asemenea, să se specifice numele de familie pe care îl va purta pe timpul căsătoriei.
În ceea ce privește certificatele prenupțiale ale viitorilor soți, acestea se eliberează tot de către medicul de familie și au valabilitate timp de 14 zile. Oficierea căsătoriei va avea loc în a zecea zi de la depunerea dosarului cu toate actele solicitate.
3. Documente necesare pentru căsătoria cu un minor
În România, Codul Civil prevede că vârsta minimă și legală pe care o persoană o poate avea pentru a se putea căsătorii este de 18 ani. Cu toate acestea, există situații izolate în care, minorilor cu vârsta de peste 16 ani li se permite, doar pentru motive temeinice, să se căsătorească.
Pentru acest lucru se va solicita, pe lângă documentele precum actul de identitate și certificatul de naștere, și un aviz medical, aprobarea părinților sau a tutorelui și autorizația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu respectarea prevederilor Codului familiei.
4. Acte necesare pentru cununia religioasă
În general, Biserica Ortodoxă Română solicită, pentru oficierea ceremoniei, doar certificatul de căsătorie. Asta deoarece, Biserica Ortodoxă susține oficierea cununiei religioase doar după oficierea cununiei civile. Pe lângă certificatul de căsătorie, unii preoți mai solicită și adeverință de botez, asta în cazul în care unul dintre cei doi soți nu face parte din parohia unde se va ține slujba de oficiere.
De asemenea, pentru oficializarea ceremoniei de cununie religioasă, soții trebuie să respecte câteva reguli și condiții impuse de Biserica Ortodoxă:
- ambii miri trebuie să fie botezați în cadrul bisericii. Acest lucru este de fapt un impediment în oficierea căsătoriilor mixte, între cetățeni de naționalități diferite, dar în practica de zi cu zi, aceste căsătorii se oficializează cu acordul Episcopului, preotului sau parohului care va ține slujba, doar cu condiția ca viitorii copii ai cuplului să fie botezați în cadrul bisericii;
- o altă condiție impusă de biserică este ca soții să nu aibă grade de rudenie apropiate, până la gradul VII;
- unii preoți solicită neapărat și spovedania și împărtășirea soților înainte de oficierea slujbei;
- de asemenea, cuplul de nași trebuie să fie botezați și cununați religios în cadrul bisericii;
Aceste reguli pot suferi modificări, în funcție de fiecare parohie și de circumstanțele în care are loc cununia religioasă. Însă un impediment clar, peste care Biserica nu poate trece, se referă la a patra căsătorie, astfel încât cununia religioasă se poate oficia doar de trei ori pentru o persoană.
5. Ce este certificatul prenupțial și ce conține
Certificatul medical prenupțial este un document eliberat de medicul de familie al viitorilor soți, care atestă starea de sănătate a acestora și le servește acestora la depunerea dosarului cu acte, în vederea căsătoriei. Certificatul are valabilitate de 14 zile de la eliberare și conține o serie de analize de sânge, dar și o radiografie pulmonară.
Examinările medicale care constituie acest certificat includ o analiză de sânge pentru Sifilis, o analiză pentru HIV, examen radiologic pulmonar pentru depistarea tuberculozei, examen psihiatric și examen ginecologic.
Analizele efectuate pentru obținerea certificatului prenupțial au rolul de a diagnostica anumite afecțiuni ce pot avea repercusiuni grave asupra sănătății cuplului, precum și a eventualilor copii.
În cazul în care soția este însărcinată la momentul oficierii cununiei civile, certificatul prenupțial se va elibera în lipsa unei radiografii pulmonare, cu înștiințarea medicului de familie.
În cazul în care unul dintre parteneri este testat pozitiv pentru una dintre afecțiuni, laboratoarele și clinicile ce efectuează astfel de analize au obligația de a transmite, în termen de 24 ore, fișa de declarare a suspiciunii depistării unui nou caz către Direcția de Sănătate Publică, precum și consilierea pacientului.