Parlamentul din Indonezia va adopta în această lună varianta revizuită a codului penal care incriminează relațiile sexuale în afara căsătoriei, pedeapsa prevăzută fiind de până la un an de închisoare.
Noul cod penal va interzice și coabitarea înainte de căsătorie. Insultarea președintelui țării și a instituțiilor publice, precum și orice opinie contrară ideologiei de stat, vor fi, de asemenea, considerate infracțiuni, relatează Reuters.
Conform ultimei versiuni a proiectului, sexul în afara căsătoriei care poate fi reclamat doar de câteva persoane, precum rudele apropiate, atrage o pedeapsă de până la un an de închisoare.
Insultarea președintelui, infracțiune care poate fi reclamată doar de către șeful statului, se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.
Adoptarea noului cod penal, a cărui dezbatere s-a întins pe mai multe decenii, urmează să aibă loc pe 15 decembrie, a declarat adjunctul ministrului indonezian al Justiției, Edward Omar Sharif Hiariej.
Proiectul are sprijinul unor grupuri islamice, într-o țară în care conservatorismul este în creștere, deși opozanții susțin că acesta inversează reformele liberale adoptate după căderea de la putere, în 1998, a liderului autoritar Suharto.
O versiune anterioară a proiectului a fost trimisă spre dezbatere în Parlament în 2019, stârnind proteste la nivel național. Zeci de mii de oameni au demonstrat împotriva unui set de legi, în special a celor care vizau moralitatea și libertatea de exprimare, despre care au spus că ar reduce libertățile civile.
Criticii spun că de atunci s-au făcut doar câteva schimbări minore la proiectul noului cod penal, deși guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în toată țara pentru a oferi informații despre modificări.
Printre schimbări se numără și un amendament care ar permite comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață după o perioadă de zece ani de bună purtare în detenție.
Incriminarea avortului, cu excepția victimelor violurilor, și închisoarea pentru "magie neagră" au rămas în codul penal.
Indonezia, țara cu cea mai mai numeroasă majoritate musulmană, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și persoanele LGBT.
La doar câteva săptămâni după ce această țară a găzduit summitul G20, eveniment care a atras atenția întregii lumi, reprezentanții mediului de afaceri susțin că proiectul noului cod penal transmite un mesaj greșit despre cea mai puternică economie din Asia de Sud-Est.
Shinta Widjaja Sukamdani, vicepreședinta asociației patronatelor indoneziene, a declarat că implementarea codului va provoca incertitudine pentru mediul de afaceri, iar investitorii își vor reconsidera intenția de a veni în Indonezia. Ea a adăugat că prevederile legate de moralitate vor face "mai mult rău decât bine", mai ales pentru afacerile din sectorul ospitalier.
Și Human Rights Watch a criticat înăsprirea codului penal, organizația apreciind că este "un uriaș pas înapoi pentru democrația indoneziană".
Adjunctul ministrului justiției a respins criticile, spunând că versiunea finală a proiectului va asigura integrarea prevederilor regionale în legislația națională și că noul cod nu amenință libertățile democratice.
T.D.