Guvernul a înghețat prețul RCA. ASF pregătește o nouă lege pentru asigurarea auto

Guvernul a înghețat prețul RCA. ASF pregătește o nouă lege pentru asigurarea auto
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârea care prevede îngheţarea tarifelor RCA, după ce a amânat de două ori aprobarea acestui act normativ.

Este vorba despre o îngheţare temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA la nivelul celor calculate şi practicate de aceştia la data de 28 februarie 2023, anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023.

Detalii despre proiect AICI

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de guvern că va condiţiona această plafonare de elaborarea în şase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje pe piaţa asigurărilor.

ADVERTISING

”Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF, împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor, trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a afirmat şeful Executivului.

”Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a completat el.

Reprezentantul ASF, Cristian Ruşu, a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. 

ADVERTISING

„Per ansamblu, în cazul persoanelor fizice, tarifele practicate sunt cu 12% mai mici decât tarifele de referință”, spune Valentin Ionescu tot de la ASF.

”De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori.

Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a afirmat reprezentantul Cristian Ruşu.

ADVERTISING

ASF vine cu o lege nouă

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea RCA este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, creşteri de tarife şi ca ASF să vină cu un proiect, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

„Astăzi s-a aprobat hotărârea de guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul scop al propunerii pe care noi am avansat-o, în urma discuţiilor cu toate părţile implicate, a fost ca pe următoarele şase luni tarifele practice de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă.

De asemenea, pentru protejarea populaţiei, am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului.

Acestea sunt cele mai importante schimbări sau propuneri din această hotărâre, dar cel mai important este ca, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi doi - să venim cu soluţii în această perioadă pentru a adresa problemele identificate pe care le avem în legislaţia actuală în piaţa RCA.

Vom veni cu o propunere pentru modificarea Legii 132, legii RCA, undeva până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cel mai probabil undeva în luna mai.

În această propunere vom adresa problemele identificate, dar şi vom implementa recomandările directivei MTPA, directiva RCA care este obligatorie a fi implementată şi în România de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat Valentin Ionescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇