În timp ce costul per kilometru parcurs este mult mai scăzut în cazul unui vehicul electric față de costurile de rulare ale mașinilor pe motorină sau pe benzină, prețul inițial este mult mai ridicat pentru un EV.
Deși mulți clienți nu iau în calcul vehiculele electrice din cauza prețurilor umflate, acesta nu este singurul factor care a încetinit vânzările. Experți din cadrul carVertical, o companie de date auto, evidențiază câteva motive suplimentare pentru care vehiculele electrice nu sunt foarte populare.
Inaccesibile fără stimulente guvernamentale
Prețul este încă principalul motiv pentru care șoferii nu trec la mașini electrice. carVertical relevă că ponderea medie a vehiculelor electrice verificate pe platforma sa în prima jumătate a anului 2024 în România a fost de doar 0,5%.
În medie, mașinile electrice sunt cu 40-50% mai scumpe decât cele pe benzină. Prin urmare, stimulentele guvernamentale rămân unul dintre principalii factori pentru alegerea unui vehicul electric, iar exemplul Germaniei ilustrează perfect acest lucru.
În decembrie 2023, guvernul german și-a încheiat programul de subvenții pentru mașini electrice pentru a evita o criză bugetară. Înainte de stoparea acestui program cota vehiculelor electrice din piața germană de mașini noi era de 15,8% în prima jumătate a anului 2023. Fără a beneficia de subvenții din partea guvernului, această cotă a scăzut la 12,5% în prima jumătate a anului 2024.
În schimb, vânzările de vehicule electrice au crescut vertiginos în Italia de când au fost reintroduse stimulentele guvernamentale în acest an. În iunie 2023, au existat 6.155 de înmatriculări noi de vehicule electrice, în timp ce în iunie 2024 numărul s-a dublat cu 13.285 de înmatriculări noi de mașini electrice – o creștere enormă de 116%.
Bineînțeles că și alți factori contribuie la această creștere, dar noile stimulente joacă un rol foarte important.
În general, vehiculele electrice nu sunt suficient de accesibile în ziua de azi. Doar ca exemplu, dacă ne uităm la mașini de familie de 15 ani vechime care rulează pe benzină sau diesel, găsim ușor variante până în 10.000 de euro.
Mai mult, aceste mașini sunt excelente atât pentru naveta de zi cu zi, cât și pentru remorcare sau călătorii în familie la drum lung. În același timp, mașinile electrice la prețuri similare ar putea fi, în cel mai bun caz, vehicule decente de condus în oraș.
Frica de a avea dificultăți la vânzare
Mașinile electrice se depreciază și devin indezirabile relativ repede pe măsură ce îmbătrânesc. Mulți dealeri de mașini second hand susțin că nimeni nu își dorește un vehicul electric la mâna a doua. Nu numai că sunt mai scumpe decât cele pe diesel și benzină, dar bateriile consumate care s-au degradat în timp le compromit valorile reziduale.
Matas Buzelis, expert auto al carVertical, spune că unii proprietari de vehicule electrice au început chiar să revină la mașinile diesel și pe benzină:
„Auzim de la dealeri că nu mai sunt dispuși să accepte mașini electrice la mâna a doua, deoarece probabilitatea de a le vinde este foarte scăzută. Acest lucru încalcă practica obișnuită deoarece, de obicei, oamenii care sunt dispuși să cumpere o mașină nouă sau mai nouă o dau reprezentanței la schimb pe cea veche.
Având în vedere această situație, nu este surprinzător faptul că unii șoferi care dețineau anterior vehicule electrice aleg acum să cumpere și să revină la mașinile cu motor cu combustie internă. Unii șoferi deja se tem că nu vor putea vinde un vehicul electric după ce l-au deținut câțiva ani și că vor suferi pierderi financiare semnificative.”
Majoritatea oamenilor își înlocuiesc mașinile la fiecare câțiva ani, așa că firesc au tendința de a evita să cumpere mașini care se depreciază rapid.
În plus, este imposibil să știi cât de repede se va deteriora bateria, lucru care are un impact puternic asupra valorii unui vehicul electric. Unele vehicule electrice cum ar fi Tesla și câteva modele Audi sunt foarte căutate, dar acest lucru nu împiedică, de obicei, prea mult deprecierea.
Mașinile electrice scumpe, de lux, sunt printre vehiculele de pe piață care se depreciază cel mai tare. Tehnologiile noi îmbătrânesc rapid, bateriile se deteriorează și pe piață este un flux continuu de modele mai impresionante an de an. Aceste aspecte scad valoarea unor modele precum Audi e-Tron GT, Tesla Model X și Tesla Model S.
Neplăcerile sunt mai mari decât beneficiile oferite de un vehicul electric
De obicei, la început oamenii se concentrează mai ales pe beneficiile mașinilor electrice, confruntându-se abia mai târziu cu neplăcerile asociate.
Una dintre principalele probleme cu vehiculele electrice este că infrastructura orașelor nu este încă adaptată corespunzător pentru mașini electrice și probabil că nici nu va fi prea curând.
Vehiculele cu combustie internă pot fi alimentate în câteva minute și au o autonomie de sute de kilometri, în timp ce mașinile electrice necesită spații de încărcare în cartierele dens populate, lângă magazine, birouri și alte destinații importante.
Tehnologia EV nu este nici pe departe perfectă și trece prin schimbări rapide, ceea ce face ca mașinile electrice mai ieftine, la mâna a doua, să fie extrem de ineficiente.
Oamenii așteaptă baterii mai bune, încărcătoare mai rapide și alte inovații pentru a considera rezonabilă deținerea unui vehicul electric. Între timp, nimeni nu cumpără mașini electrice second hand din cauza prețurilor ridicate, a bateriilor deteriorate, a autonomiei reduse și a tehnologiei învechite.
În momentul de față, o mașină electrică pare o opțiune bună ca a doua mașină cu care se poate face naveta prin oraș – este ieftin de încărcat, se poate încărca acasă și nu sunt probleme de autonomie având în vedere că va fi folosită pentru călătorii scurte.
Cu toate acestea, utilizarea unui astfel de vehicul pentru călătorii mai lungi nu este convenabilă și o mașină electrică va costa probabil mai mult decât un vehicul cu combustie internă care este mult mai capabil - poate tracta remorci sau poate asigura transportul întregii familii în călătorii lungi.