Prețul benzinei și cel al motorinei au înregistrat o scădere considerabilă pe durata stării de urgență, în contextul limitării deplasărilor și reducerii cotației petrolului. Însă, în ultima vreme, după relaxarea restricțiilor și reluarea activităților economice, carburanții au început să se scumpească.
La începutul lunii februarie, când noul coronavirus părea să fie încă departe de țara noastră, un litru de benzina costa 1,071 euro, iar un litru de motorină - 1,097 euro, potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeană și analizate de SpotMedia.ro.
La finalul aceleiași luni, după confirmarea primului caz de COVID-19 în România, se observa deja tendința de ieftinire a carburanților: pe 24 februarie, un litru de benzină costa 1,064 euro, iar un litru de motorină - 1,089 euro.
Martie a însemnat introducerea stării de urgență în România, după ce Organizația Mondială a Sănătății a caracterizat drept pandemie situația generată de COVID-19 și cazurile s-au înmulțit și în țara noastră. Astfel, seria ieftinirilor a continuat atât de mult încât prețul carburanților a scăzut sub un euro/litru atât la benzină, cât și la motorină.
Aprilie a adus prelungirea stării de urgență în țara noastră și plafonarea prețurilor la bunurile esențiale, printre care și la carburanți. Măsura a fost implementată prin ordonanța militară nr. 4/2020, unde la Art. 8 alin. (1) se arată: În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.
În toată luna mai, prețul carburanților a continuat să scadă și a rămas la un nivel redus până la mijlocul lunii iunie.
După o perioadă îndelungată de prețuri mici, carburanții s-au scumpit într-o lună cu aproape 7%. Astfel, pe 20 iulie un litru de benzină costa 0,935 euro, iar un litru de motorină - 0,948 euro. Asta în contextul ieșirii din starea de urgență și revenirii ușoare a cotației petrolului.
Contextul ieftinirii carburanților din martie până la începutul lunii iunie constă în suprapunerea a doi factori: reducerea cererii pe fondul pandemiei (în perioada în care lumea a stat mai mult în casă) și războiul comercial pe piața petrolului (între Arabia Saudită și Rusia).
România, în topul celor mai ieftini carburanți din UE
Potrivit datelor Oil Bulletin, România are al doilea cel mai mic preț al benzinei din Uniunea Europeană - 0,935 euro/litru. Astfel, doar la bulgari alimentezi mai ieftin (0,878 euro/litru). Un preț cât de cât apropiat se găsește la polonezi - 0,97 euro/ litru, respectiv la sloveni - 1,002 euro/litru.
La polul opus, cea mai scumpă benzină din UE se găsește în Italia - 1,404 euro/litru și Danemarca - 1,437 euro/litru.
Și la diesel ne aflăm tot pe locul al doilea în topul celor mai mici prețuri din UE. Astfel, media la noi este de 0,948 euro/litru, așa că doar bulgarii alimentează mai ieftin cu motorină - 0,880 euro/litru. Prețuri apropiate mai au și polonezii - 0,959 euro/litru, respectiv luxemburghezii - 0,970 euro/litru.
La polul opus, cea mai scumpă motorină din UE se găsește în Suedia - 1,396 euro/ litru și Italia - 1,29 euro/litru.