Inflația a urcat la 2,6% în iunie. Cel mai mult s-au scumpit produsele cosmetice. Cîțu: Anul trecut preţurile creşteau cu 3,8%

Inflația a urcat la 2,6% în iunie. Cel mai mult s-au scumpit produsele cosmetice. Cîțu: Anul trecut preţurile creşteau cu 3,8%
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%, o rată despre care ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, zice că este în scădere raportat la situația de anul trecut și se va traduce în acces la credit mai ieftin pentru toţi românii.

Cîțu: Rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici

Rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie, iar costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru toţi românii, a scris pe Facebook ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Dobânzile mai mici sunt esenţiale în acest moment pentru că susţin efortul pe care îl facem prin creşterea investiţiilor în economie. Mix-ul de politici, fiscală şi monetară, funcţionează pentru prima oară în istoria noastră.

ADVERTISING

Politica fiscală nu mai este prociclică. Este neinflaţionistă. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condiţiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici).

Investiţii record, rata inflaţiei în scădere şi condiţii monetare mai relaxate (dobânzi mai mici şi RMO scăzut) garantează o revenire rapidă a economiei", a subliniat Cîţu.

Ministerul Finanţelor a subliniat că "guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei".

"În luna iunie 2020 preţurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% faţă de luna mai. Faţă de aceeaşi luna a anului trecut preţurile bunurilor de consum au crescut cu 2,6%. Anul trecut, guvernare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau cu 3,8%!

Iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau ..ATENŢIE.. cu 5,4%!!!

Atunci explodau preţurile şi cei mai afectaţi erau tocmai românii cu venituri mici.

Grindeanu, Dăncilă, Ciolacu nu erau interesaţi atunci de cum îi sărăcesc pe români cu preţuri mari pentru că erau prea ocupaţi să-şi umple buzunarele proprii.

Mai este o informaţie importantă pe care trebuie să o ştie toţi românii. În iunie preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de luna mai cu datele oficiale demontează propaganda găştii socialiste"

Facebook/ministrul Finanţelor, Florin Cîţu
ADVERTISING

Produsele de igienă și fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult

Produsele de igienă şi cosmetică, mălaiul şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în iunie faţă de luna mai, în timp ce cartofii, legumele şi conservele de legume şi transportul aerian s-au ieftinit în perioada menţionată.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri, preţurile la produsele de igienă şi cosmetică au crescut cu 2,24% în luna iunie a acestui an faţă de mai 2020, respectiv cu 4,25% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 15,86% în iunie, comparativ cu mai, în timp ce faţă de finalul anului 2019 s-au scumpit cu 1,65%.

De asemenea, în iunie, mălaiul s-a scumpit cu 1,02% în comparaţie cu luna mai, şi cu 4,5% faţă de decembrie 2019. Fructele proaspete au înregistrat o creştere a preţurilor de 0,99% în iunie faţă de luna precedentă, şi de 25,88% comparativ cu ultima lună a anului anterior.

În privinţa ieftinirilor, în luna iunie, preţurile la legume şi conserve de legume au înregistrat cel mai important recul, de 5,37% faţă de mai, dar au crescut cu 6,62% în comparaţie cu decembrie 2019.

În acelaşi timp, biletele de avion s-au ieftinit, în iunie vs mai 2020, cu 3,29%, dar s-au scumpit cu 2,78% faţă de luna decembrie, anul trecut.

ADVERTISING

Citește și:

Cîţu spune că pensiile pot creşte cu 10%: Economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort. La 40% creștere România o să fie închisă

Cîțu spune că economia României va scădea doar cu 2%. Comisia Europeană estimează 6%, dar e ”prea pesimistă”

Cîţu: Măsurile Guvernului din starea de urgenţă au menţinut puterea de cumpărare pentru toţi românii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇